Volumele investiționale imobiliare au crescut cu 143% în T1 2025 față de perioada similară a anului trecut, după o creștere de 70% în 2024.
Cehia a condus în regiune cu investiții imobiliare de 1,5 miliarde de euro – o cifră de patru ori mai mare decât cea de anul trecut – în timp ce majoritatea celorlalte piețe din ECE au înregistrat câștiguri solide. În schimb, piața din România a consemnat un declin de 8%.
Grzegorz Sielewicz, Head of Economic & Market Insights, Colliers CEE a adăugat: „Incertitudinea globală în creștere, în special în jurul politicii comerciale a SUA sub Donald Trump, alarmează profesioniștii din mediul de afaceri. Temerile de protecționism reînnoit sunt în creștere, cu riscuri de inflație și încetinire economică”.
Toate sectoarele, cu excepția celui rezidențial, au înregistrat o creștere a investițiilor în T1 2025. Sectorul industrial a condus cu investiții de 800 de milioane de euro – triplu față de cifra de anul trecut – recâștigându-și prima poziție după 2024.
Retail-ul s-a clasat pe locul al doilea în volumul investițional, crescând cu 38% an pe an, mai lent decât în 2024. În timp ce puterea de cumpărare în creștere susține sectorul, schimbarea obiceiurilor de consum, sensibilitatea la preț și ratele ridicate ale dobânzilor remodelează tendințele investiționale în regiune.
Sectorul de birouri a înregistrat, de asemenea, o revenire puternică, volumele investiționale mai mult decât triplându-se în rată anualizată. Creșterea a fost deosebit de ridicată în Bulgaria (+806%) și Cehia (+618%). Revitalizarea sectorului este alimentată de evoluția tiparelor de lucru și de modernizarea continuă pe piețele regionale, sporind atractivitatea sa pentru investitori.
Sectorul hotelier a fost cel mai performant, cu volumele investiționale în creștere de aproape nouă ori, mult peste tendințele pe cinci ani. Cehia și Ungaria au înregistrat în T1 2025 volume care au depășit sau au egalat rezultatul din 2024.
Creșterea este alimentată de turismul în creștere, promoțiile țintite și recunoașterea internațională în creștere a orașelor din regiune.
Similar anilor precedenți, capitalul regional a fost cel mai activ în T1 2025. Cu toate acestea, ponderea sa în volumele totale a crescut semnificativ la 57%, de la 44% în 2024.
Alte țări europene au contribuit cu o cotă de 18%, cu volume totale sub 500 de milioane de euro. Cu toate acestea, investitorii americani au avansat, ocupând locul al doilea în ceea ce privește capitalul investit în regiune.
Atractivitatea investițională a regiunii a fost confirmată în continuare de fluxurile de capital chinezesc în creștere. În T1 2025, China a investit de șase ori mai mult decât în întregul an 2024, marcând cel mai mare volum din 2022.
Dincolo de jucătorii dominanți, a existat o creștere notabilă a fluxurilor de capital diversificate vizând sectoarele industrial și de birouri, cu o activitate notabilă din partea investitorilor austrieci, elvețieni și britanici. Marea Britanie a deținut o cotă de 6%, având contribuții în sectorul industrial și în multiple formate de retail.