Rustler Properties vine în întâmpinarea clienților cu servicii bazate pe expertiză și profesionalism

Ovidiu Posirca

, Real Market

Rustler România a extins gama de servicii oferite clienților prin noua divizie Rustler Properties, care este specializată pe închirierea de birouri, spații industriale și tranzacționarea de terenuri. Cristina Dumitrache, chief business development officer în cadrul Rustler România, a stat de vorbă cu Real Estate Magazine despre contribuția noului departament la creșterea afacerilor Rustler România și beneficiile unei abordări de servicii integrate pentru clienții din industria imobiliară.

Cum ați decis să lansați Rustler Properties și care este structura portofoliului din acest moment?
Divizia Rustler Properties a fost lansată ca rezultat al strategiei agreate pentru dezvoltarea activității companiei Rustler Property Services în România urmând linia de servicii Rustler Gruppe. 

Cristina Dumitrache2 1024x683 - Rustler Properties vine în întâmpinarea clienților cu servicii bazate pe expertiză și profesionalism

Serviciul de Brokerage și Consultanță există deja și operează în compania-mamă din Austria. Experiența mea de peste 25 de ani în domeniul imobiliar, atât pe plan național, cât și internațional, a fost de asemenea un factor care a ajutat la definirea strategiei de dezvoltare a acestui nou departament. 

Am luat decizia de a crește gama de servicii oferite atât clienților noștri, cât și la nivelul pieței de real estate tocmai pentru că am remarcat nevoia de diversificare și de acoperire la un nivel ridicat a solicitărilor printr-o singură companie din domeniul imobiliar. 

Good to know

Platforma www.rustlerproperties.ro găzduiește deja peste 400 de proprietăți

Dacă la început părea o misiune complicată recrutarea și întregirea unei echipe de profesioniști, conturarea unei baze de date suficient de atractivă pentru a aduce potențiali clienți și lansarea pe piață a unei „noi agenții”, acum ne aflăm într-o fază în care am început să fim remarcați.

Am lansat website-ul dedicat activității de Brokerage și Consultanță, www.rustlerproperties.ro, care găzduiește peste 400 de proprietăți. Platforma poate oferi informații despre închirierile de birouri, spații industriale și de logistică, vânzările de terenuri, dar și proprietăți exclusiviste. 

Ce viziune aveți pentru noua divizie de consultanță imobiliară a Rustler România?
Am analizat cu atenție situația pieței și astfel am considerat că este de preferat să activăm în sectorul de închirieri birouri, industrial-logistică și vânzări terenuri tocmai pentru sinergia creată cu profilul activităților desfășurate în Facility și Property Management. 

Flexibilitatea și adaptabilitatea, însă, sunt esențiale în contextul social pe care îl trăim, astfel încât, în cazul în care vom observa că este oportun să abordăm noi direcții, vom evalua și acționa corespunzător. Deja am adăugat în portofoliu proprietăți care au specific aparte față de cele de mai sus. 

A fost foarte important faptul că ne-am aliniat strategia de creștere a businessului la cerințele pieței – acest lucru ne-a ajutat să pornim cu dreptul și să avem primele tranzacții semnate și primii clienți mulțumiți de serviciile noastre. 

Cum se integrează o divizie de consultanță imobiliară într-un grup specializat pe partea de facility management?
Rustler Property Services activează cu succes, încă din 2012, pe piața din România în sectorul facility management-ului. Portofoliul de clienți a adus extinderea acestei activități la nivel național, astfel încât avem o reprezentare solidă în toate regiunile țării. 

Avem oportunitatea de a oferi servicii naționale de consultanță imobiliară, iar acest fapt s-a remarcat încă din primele luni de activitate ale acestei noi divizii. Pentru că un prim pas la momentul luării deciziei de a deschide această nouă divizie a fost să identificăm maniera în care putem să colaborăm cu colegii noștri din teritoriu, pot afirma că la acest moment venim în întâmpinarea clienților noștri cu servicii bazate pe expertiză și profesionalism.

Good to know

Compania Rustler este prezentă din 2012 în România, cu divizia de Facility Management

Cât de competitivă este piața de consultanță imobiliară din România și ce beneficii oferă pentru jucătorii noi?
Piața imobiliară poate acomoda oricând jucători noi – cum îmi place să spun, „în business este loc pentru toată lumea, important însă este să știi să îți identifici locul”. 

Asta facem și noi – ne-am propus să ne găsim locul folosindu-ne de expertiza mea, dar și de expertiza colegilor mei de echipă, pentru a valorifica experiența noastră în beneficiul clienților cu care lucrăm. 

Eu cred că avantajul constă în posibilitatea de a aduce un suflu nou și de a-ți stimula creativitatea. Munca noastră de echipă și entuziasmul ne ajută să facem câte un pas înainte, pe zi ce trece, în această lume fascinantă, cu bune și cu mai puțin bune, în care nu te poți plânge că te plictisești vreodată. 

Cristina Dumitrache 1024x683 - Rustler Properties vine în întâmpinarea clienților cu servicii bazate pe expertiză și profesionalism

Care sunt cele mai cerute servicii de către clienții Rustler România? Observați anumite tendințe din această perspectivă?
Este nevoie să ne ascultăm activ clienții pentru că cererile lor diferă de perioada pre-pandemie. Trăim un context în care a acționa rapid și creativ reprezintă premisele încheierii cu succes a unei tranzacții, indiferent de tipul și de sectorul de piață în care are loc.

De asemenea, observăm o mai mare atenție a proprietarilor în ceea ce privește cerințele clientului final, deoarece acesta din urmă își dorește un produs „la cheie”, unde efortul de relocare să fie minim. Toate acestea reprezintă rezultatul nevoii de flexibilitate în ceea ce privește termenii și condițiile contractuale.

Cum gestionați situația retenției și recrutării de specialiști? Care sunt elementele prin care motivați echipele?
Acesta este un subiect foarte sensibil pentru orice companie la acest moment. Este vizibilă lipsa acută de specialiști în domeniul tehnic și nu numai – acest lucru aduce cu sine și dorința companiilor de a investi în vederea retenției lor. 

La Rustler, punem un accent mare pe creșterea profesională și individuală a colegilor noștri, acesta reprezentând unul dintre principalele obiective ale echipei de management din care fac parte. Ca lideri, este foarte important să fim alături de colegi, să le înțelegem nevoile și să le oferim suportul prin mentoring și/sau coaching, să ne concentrăm împreună pe soluții, găsind idei creative, eficiente și de impact pentru nevoile clienților noștri.

În ultimii patru ani am lucrat în plan de dezvoltare personală urmând cursurile a două școli de coaching, fiind certificată anul acesta ca Practitioner Level în cadrul European Mentoring & Coaching Council. Acest lucru m-a ajutat să pot lucra la un nivel mai mare de conectare cu oamenii din echipele pe care le coordonez, împărtășind atât din experiența mea dobândită în domeniul imobiliar în care activez încă din 1998, cât și discutând îndeaproape cu fiecare dintre ei, ascultând și oferindu-le suport în creșterea și dezvoltarea lor. 

Pentru că am avut oportunitatea de a lucra pe mai multe piețe din Europa Centrală și am avut ocazia să trăiesc în timp real crizele economice, este datoria și bucuria mea ca profesionist și lider să împărtășesc mai departe cunoștințele mele. 

Ce așteptări aveți de la evoluția sectorului imobiliar comercial în acest an? Cum poate România să atragă mai multe investiții imobiliare de dimensiuni mari?
Anul 2023 este un an care cumulează efectele evenimentelor desfășurate în ultimii patru ani – după pandemia care a schimbat multe dintre modurile de acțiune în industria imobiliară (și nu numai), au urmat efectele războiului din Ucraina și toată incertitudinea aferentă, apoi inflația care a atins cotele cele mai mari din ultimii zece ani și impredictibilitatea prețurilor la materialele de construcții, energie și combustibili. La toate se adaugă politica de creditare extrem de precaută a băncilor, dar și a marilor dezvoltatori și investitori.

Toate aceste lucruri au dus la o încetinire a motoarelor pieței imobiliare și, drept urmare, o durată mai mare în luarea deciziilor și încheierea tranzacțiilor. De asemenea, este foarte importantă flexibilitatea de care dau dovadă atât dezvoltatorii, cât și chiriașii în găsirea soluțiilor win-win și dezvoltarea unui parteneriat de durată. 

În zona de investiții, în prima parte a anului s-au înregistrat tranzacții importante în sectorul industrial-logistic și de birouri – atât în ceea ce privește vânzarea, cât și închirierea spațiilor. 

Estimăm că acest trend va continua, prin prisma faptului că România continuă să fie o piață competitivă în Europa Centrală și de Est prin condițiile comerciale oferite și prin atragerea unor noi nume de companii care doresc să își relocheze activitatea regional în țara noastră. Pe de altă parte, vor fi mult mai puțini dezvoltatori care să investească speculativ fără a avea securizat un procent de peste 60% din suprafață cu contracte de închiriere. 

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.50.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA