Crește cererea de spații de birouri, dar numărul proiectelor noi în construcție scade

Alex Moldovan

, Real News

După un prim trimestru modest, cererea brută de birouri din București aproape s-a triplat în al doilea trimestru, depășind 120.000 de metri pătrați. Cererea brută a ajuns la un nivel de aproximativ 164.400 de metri pătrați în prima jumătate a anului 2023, o valoare cu 22% mai mare decât în 2022.

Cu peste 51,000 de metri pătrați tranzactionati in Q2 2023, echipa iO Partners (JLL Preferred Partner în Romania) a obținut performanța remarcabilă de a atinge o cotă de piață de 43%, cea de-a doua cea mai mare cotă de piață înregistrată de echipa noastră într-un trimestru.

“Un subiect de interes în prezent este legat de companiile ale căror contracte de închiriere expiră în următorii 2-3 ani. Este esențial să fie proactive în căutarea soluțiilor ideale de relocare sau renegociere, luând în considerare faptul că numărul proiectelor în construcție este scăzut, iar opțiunile disponibile pot fi limitate si oportunitățile de renegociere reduse. Timpul disponibil reprezintă un avantaj important, oferindu-le posibilitatea de a opta pentru soluții personalizate “built to suit”. Acest lucru le permite să colaboreze cu dezvoltatori imobiliari pentru a crea spații de birouri complet adaptate nevoilor lor specifice, într-un mod care maximizează eficiența și productivitatea. În contextul actual, o abordare strategică și rapidă devine crucială pentru succesul și sustenabilitatea business-ului pe termen lung”, a declarat Maria Florea, Key Client Director iO Partners Romania.

Cererea netă a fost cu doar 47% mai mare față de primul trimestru, ajungând la 28.300 de metri pătrați, în mare parte din cauza faptului că reînnoirile și renegocierile au reprezentat 50% din volumul total al tranzacțiilor.

În al doilea trimestru al anului 2023 a fost finalizată o singură clădire nouă, a doua fază a proiectului EXPO al Atenor (clădirea A1), adăugând 28.000 de metri pătrați pe sub piața Nord – Vest (Expozitiei) și marcând o scădere cu 35% față de trimestrul anterior. În prima jumătate a anului, au fost livrați în total 69.500 de metri pătrați, cu 29% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2022.

Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca aproximativ 41.000 de metri pătrați să fie adăugați la stocul modern de birouri din București. Astfel, livrările totale pentru acest an ar urma să ajungă la 111.000 de metri pătrați, marcând o scădere de 11% față de 2022.

Cel mai mare proiect care va fi finalizat în cursul semestrului II 2023 este a doua fază a U-Center, dezvoltată de Forte Partners, care va adăuga aproximativ 33.200 de metri pătrați la stoc.

În T2 2023 s-a înregistrat o creștere ușoară a ratei de neocupare, de la 12,3% la 12,8%, influențată, pe de o parte de net take-up-ul scăzut, iar pe de altă parte, de livrările noi.

Având în vedere nivelul scăzut al livrărilor noi pentru acest an, dar și cererea nouă relativ scăzută, este probabil ca rata de neocupare să înregistreze doar mici fluctuații în a doua jumătate a anului 2023.

Chiriile lunare pentru birourile prime au rămas în T2 la același nivel ca în trimestrul precedent, la 20 euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, sunt posibile noi creșteri până la sfârșitul anului, având în vedere volumul scăzut de noi livrări.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA