A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă

Alex Moldovan

, Real News

OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de renovare și reabilitare a Școlii Gimnaziale Liliești din localitatea Băicoi, derulate în cadrul programului România Eficientă. Aceasta este a doua unitate de învățământ din țară modernizată la standard de consum de energie aproape zero (nZEB).

Investiția totală în acest proiect a fost de aproximativ 1,6 milioane de euro. Christina Verchere, CEO OMV Petrom:

„Peste 80% dintre români consideră că este prioritară îmbunătățirea energetică a școlilor. Totodată, educația pentru un consum energetic responsabil este esențială pentru un mediu mai curat si dezvoltare economică durabilă. Prin programul România Eficientă am demonstrat că se poate – două școli au fost modernizate astfel încât să aibă un consum energetic minim. Vom continua să sprijinim proiectul – urmează ca alte două unități de învățământ să fie reabilitate în cursul acestui an.”

Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă: „Eficiența energetică în clădiri a devenit mai importantă ca oricând, în noul context de securitate din regiune, când fiecare kWh economisit contează. Nu trebuie ignorate însă nici efectele schimbărilor climatice, pe care le resimțim tot mai mult. Renovarea nZEB oferă soluții la numeroase probleme, făcând clădirile mai performante energetic, mai sustenabile și mai reziliente, dar și mai confortabile.”

Lucrările de reabilitare derulate la Școala Gimnazială Liliești vor determina o reducere anuală de circa 60% a consumului de energie pentru încălzirea termică a clădirii. La acest rezultat va contribui noul sistem de cinci pompe de căldură oferit de compania Siemens Energy, care s-a alăturat ca sponsor pe parcursul acestui proiect de renovare. În plus, școala va beneficia de energie electrică „verde”, obținută din surse proprii, printr-un sistem de 30 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 550W fiecare.

În afară de reducerea facturilor la energie, prin renovarea la cerințe nZEB, cei aproximativ 450 de elevi care învață la Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, sub îndrumarea a circa 40 de cadre didactice, vor beneficia de condiții optime pentru performanța școlară.

Lucrările de modernizare realizate au constat în:

  1. Izolarea termică a acoperișului și refacerea hidroizolației;
  2. Instalarea unui sistem de 30 de panouri fotovoltaice, de 550W fiecare;
  3. Izolarea termică a fațadei;
  4. Înlocuirea tâmplăriei cu una performantă energetic, cu geam tripan;
  5. Instalarea de parasolare din aluminiu, reglabile electric;
  6. Modernizarea instalațiilor de încălzire interioare;
  7. Montarea de echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură;
  8. Refacerea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat ultramodern tip LED;
  9. Instalarea unui sistem de încălzire cu 5 pompe de căldură;
  10. Izolarea termică a subsolului.

Lucrările de renovare la Școala Gimnazială Liliești Băicoi au început anul trecut.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA