Piața de echipamente electrice de joasă și medie tensiune s-a majorat cu circa 10% în 2022

Alex Moldovan

, Real News

Piața se apropie de o valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, arată estimările companiei clujeane Promelek XXI, jucător în piața de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra.

Compania a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de 40,5 milioane de euro, în creștere cu 33% comparativ cu anul precedent. Businessul a fost impulsionat anul trecut de  creșterea gradului de investiții în soluțiile de eficientizare energetică, în contextul geopolitic actual, care a adus creșteri consistente de preț pentru gaz și energie electrică, spun reprezentanții firmei. Aceștia estimează că îm 2023 piața de profil va raporta o nouă creștere, mai ales în ceea ce privește zona de clienți profesionali. Pentru anul în curs, compania a anunțat că va continua procesul de digitalizare, cu implementarea unor soluții robotizate.

Compania clujeană Promelek XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de cca. 40,5 milioane de euro (cca. 200 de milioane de lei) în creștere cu 33% comparativ cu anul precedent, când business-ul s-a situat la cca. 30,5 milioane de euro (cca. 150 milioane de lei). Reprezentanții companiei spun că majorarea a fost determinată de investițiile realizate de companie în dezvoltarea echipei, dar și de oportunitățile generate de situația geopolitică actuală, respectiv nevoia tot mai mare a clienților de a accesa soluții de eficientizare energetică.

O parte considerabilă a business-ului companiei este realizată pe segmentul de distribuție – cca. 48%, dar și pe cel de proiecte cu cca. 45%, în timp ce zona de producție (n.red.: în atelierul propriu) aduce 7% din cifra de afaceri.

Majorarea raportată de companie anul trecut a fost determinată și de o serie de oportunități cum ar fi, creșterea gradului de investiții în soluțiile de eficientizare energetică, în contextul geopolitic actual, care a adus creșteri consistente de preț pentru gaz și energie electrică. De asemenea, programele guvernamentale de finanțare pe segmentul sistemelor fotovoltaice au avut un impact important în business, alături de creșterea cererii pe segmentul industrial.

„Estimăm că piața de echipamente electrice de joasă și medie tensiune s-a majorat cu cca. 10% în 2022, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro”, a mai spus Károly Nagy.

Reprezentantul companiei a subliniat, în plus, că pentru anul 2023 estimează că piața de profil va raporta o nouă creștere, mai ales în ceea ce privește zona de clienți profesionali.

Raportat la planurile Promelek XXI pentru anul în curs, Károly Nagy a declarat că va continua procesul de digitalizare, cu implementarea unor soluții robotizate menite să accelereze tehnologizarea producției și, nu în ultimul rând, compania va pune accent pe promovarea în piață a soluțiilor de energie regenerabilă, sistemelor fotovoltaice și a celor de automatizări de clădiri inteligente. În ceea ce privește businessul companiei, reprezentantul Promelek XXI mizează pe un avans cu 20% în 2023 a cifrei de afaceri și cel puțin menținerea profitabilității.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA