Revenirea la birou: 3 tendințe care mențin piața închirierilor de birouri la un nivel ridicat și în 2023

Alex Moldovan

, Real News

Dorința companiilor de a reveni la birou, pe fondul inflației crescute și a avantajului numărului mare de facilități de la locul de muncă, a ridicat piața de închiriere de spații de birouri în 2022.

A fost înregistrată o creștere de 5% față de 2021 și de 20% față de 2020, iar trendul se va menține în 2023, an în care cererea pentru spații de birouri este mai mare decât oferta pentru acest tip de servicii, urmând să fie disponibile pentru închiriere suprafețe de peste 112.000 mp în noi clădiri de birouri, arată datele din cel mai nou raport CBRE România – “Market Outlook 2023”, lider global pe piața de consultanță imobiliară.

Astfel, stocul modern de spații de birouri va ajunge la 3,4 milioane mp, în București, până la finalul anului, fiind construite cinci clădiri de birouri. Potrivit analizelor CBRE România, liderul segmentului de Office pe 2022 cu o cotă de piață de 25%, tranzacțiile pe acest segment își vor menține trendul de creștere, chiar și în contextul în care există încă multinaționale care nu au luat o decizie fermă privind modul în care vor utiliza spațiile de birouri în continuare.

Tendințe în 2023:

După un 2022 cu activitate intensă pe segmentul de Office, în care au fost închiriate spații în toate zonele din București, cu o predilecție însă către zonele Centru – Vest, Centru și Floreasca Barbu Văcărescu care s-au remarcat prin faptul că au reușit să atragă peste 70% din totalul activității de închiriere. De asemenea, un semnal pozitiv este creșterea constantă de ~7% de la an la an a suprafețelor reprezentând noi închirieri și expansiuni, atingând în 2022 un procent de 28%, care reprezintă vârful ultimilor 5 ani pe acest tip de tranzacții.

Cererea, mai mare decât oferta

Contextul anului 2023 este creat de o piață pe care cererea va fi mai mare decât oferta. Dacă ne raportăm la activitatea de închiriere de spații de birouri în anul 2022, 60% din această activitate reprezintă tranzacții noi, excluzând tranzacțiile de renegociere și prelungire contractuală, reprezentând o creștere de 5% față de 2021 și 20% față de 2020.

În același timp, numărul de metri pătrați urmând a fi livrați în anul 2023 este mult inferior standardului din București, anul acesta fiind prevăzute livrările a 5 clădiri noi de birouri, cu o suprafață însumată totală de aproximativ 112,500 mp. În ultimul an am observat că, în contexul existenței a din ce în ce mai multe facilități disponibile la sediul companiei, angajații au ales într-un număr mai mare să lucreze de la birou, iar solicitările cu care anul 2023 a început susțin acest trend.

Suntem convinși că birourile ar trebui să ofere instrumente, spații și experiențe care nu pot fi ușor de reprodus în altă parte, iar pe măsură ce vom reuși acest lucru oamenii se vor întoarce folosind spațiile la un nivel nou de productivitate și creativitate.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA