Marile provocări ale sectorului imobiliar în 2023

Piața imobiliară din România nu va avea un an ușor nici în 2023, incertitudinea fiind în continuare cuvântul de ordine.

Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) vor fi influențate, anul acesta, în principal de persistența inflației, de provocările legate de forța de muncă, de riscurile cibernetice și de reglementările legate de schimbările climatice, menționează studiul global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook.

În ciuda unor rezerve privind evoluția pieței pe termen scurt, 66% dintre participanți se așteaptă la îmbunătățire sau stabilitate în privința elementelor fundamentale specifice pieței imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spații vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), prețul proprietăților (65%), activitatea de tranzacționare (63%), costul finanțării (63%) și disponibilitatea capitalului (60%).

Spațiile de birouri din centrele orașelor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) și proprietățile cu funcții logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de către proprietari și investitori în această perioadă. Preferința diferă însă în funcție de regiunea analizată: europenii consideră că birourile din zonele periferice prezintă cel mai mare potențial de creștere (35% dintre participanți), companiile asiatice preferă proprietățile asociate economiei digitale (43%), iar jucătorii din America de Nord mizează pe spațiile cu funcții logistice și de depozitare (43%).

„Accesul la finanțare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate și surse alternative de finanțare, precum fonduri de investiții sau chiar «family offices». În România, piața a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, volumul investițiilor pe piața comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacțiilor au vizat proprietăți din București (55%), cu un interes în creștere pentru spațiile de birouri”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România.

Acțiunile legate de ESG (environmental, social, governance – protecția mediului, impact social, guvernanță) se află pe lista priorităților companiilor din domeniul imobiliar. Din studiu mai reiese faptul că scade interesul companiilor pentru investițiile în tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflație, costul cu forța de muncă sau incertitudinile din lanțurile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intenționează să reducă investițiile de acest tip, procent în creștere de la doar 7% anul trecut.

Alex Moldovan

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA