România, a treia cea mai ieftină piață rezidențială din Europa

România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, relevă un index Deloitte. Astfel, prețurile medii pentru locuințele din România se situează la 1.416 euro pe metru pătrat, în creștere de la 1.266 de euro pe metru pătrat în 2021.

În topul celor mai accesibile prețuri la locuințe, România este depășită doar de Bosnia și Herțegoniva și Grecia.

La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 euro pe metru pătrat în 2022, urmată de Germania cu 4.800 de euro pe metru pătrat, Franța cu 4.639 de euro pe metru pătrat și Norvegia cu 4.204 de euro pe metru pătrat. Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 de metri pătrați, ceea ce plasează țara noastră pe locul al șaselea în topul accesibilității, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2).

„În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor. Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro”, a spus Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

În România, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca, cu 2.363 de euro pe metru pătrat și o creștere de 21,8% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 de euro pe metru pătrat. Astfel, țara noastră este printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depășește Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc. În privința chiriilor, Cluj-Napoca are un preț mediu de 8,6 euro pe metru pătrat, în timp ce chiriașii din București plătesc în medie 8,1 euro pe metru pătrat.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA