Interes crescut pentru achiziționarea de locuințe la început de an

Alex Moldovan

, Real News

Începutul anului a debutat cu interes pentru achiziționarea de locuințe, românii vizualizând cu 59% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare în ianuarie decât în luna trecută, conform celor mai recente date de pe Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri.

În același timp, numărul de contactări în categoria locuințelor de vânzare a crescut cu 64% în ianuarie față de luna precedentă. Totuși, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în luna ianuarie s-au înregistrat 8.116 tranzacții individuale, cu 20% mai puține ca în ianuarie 2022, dar cu 38% mai multe ca în ianuarie 2021, conform datelor ANCPI. Așadar, interesul este mai temperat față de aceeași perioadă a anului trecut, tendință care s-a observat și în platforma Storia.ro, unde durata medie de tranzacționare a fost cu 20% mai ridicată față de finalul de an și cu 2% mai mare față de cea din ianuarie 2022.

 Cum au evoluat prețurile locuințelor de vânzare în capitală – locuințe vechi vs. locuințe noi

În luna ianuarie s-au înregistrat 1.841 tranzacții în capitală, cu doar 2% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut (ianuarie 2022), dar cu 4% mai mult decât în ianuarie 2021 (cf. ANCPI). Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 5%, față de luna ianuarie 2022.

Comparativ cu luna decembrie 2022, la categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate. Astfel, în București, prețurile din sectoarele 2, 4 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 3 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectorul 1 au avut o creștere temperată, de 1%.

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii de 1% în luna ianuarie, față de luna anterioară, dar și ușoare scăderi, de 1% în sectoarele 1 și 3. Totodată, la apartamentele din sectorul 4 s-au înregistrat creșteri de 2%.

Evoluția prețurilor în top 10 orașe din țară – locuințe vechi vs. locuințe noi

Uitându-ne la cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (ianuarie 2023 vs. ianuarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.459 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în ianuarie 2023, față de luna precedentă. Creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Iași (+3%), în timp ce prețurile au stagnat în București și Constanța.

 Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 8%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu și Iași, unde prețurile s-au mărit chiar cu 14%.

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat, în medie, creșteri tot de 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 9%, în comparație cu ianuarie 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi e cu 16% mai mare. 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA