Analiză 24 REAL: Numărul tranzacțiilor rezidențiale din București a scăzut cu 30-35%

Alex Moldovan

, Real Market

Potrivit specialiștilor 24 REAL, cererea de spații rezidențiale a fost impactată major încă de la debutul războiului din Ucraina, când, în primul trimestru din 2022, tranzacțiile au stagnat.

Numărul tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare, pe segmentul rezidențial din București, a scăzut cu 30-35% în ultimele luni, însă deprecierea imobilelor nu a fost mai mare de 4%, arată datele 24 REAL.

 „La debutul războiului din Ucraina, de la începutul anului trecut, s-a creat o incertitudine pe piață, la nivel regional, iar în primele luni totul a intrat într-un stand-by total. Piața și-a revenit ușor spre a doua parte a anului, iar cursul normal pentru nevoile imobiliare s-a reluat din trimestrele 2 și 3, dar pe un ritm mai scăzut față de aceeași perioadă din 2021”, a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24 REAL.

Potrivit reprezentantului 24 REAL, creșterea dobânzilor bancare a pus o mare presiune pe accesul la finanțare. Totuși, scăderea cererii și apetitului românilor pentru achiziția de proprietăți imobiliare este surprinzătoare, în condițiile în care volumul lucrărilor de construcții din 2022 a crescut cu 12,9% față de anul precedent, potrivit datelor INS în timp ce construcțiile de clădiri rezidențiale au crescut cu circa 5%.

 „Chiar dacă toți clienții vorbesc despre criză și vremuri grele, cererile de relocare sunt pentru spații de birouri mai mari și pentru companii care au planuri de extindere a business-ului și vizează o creștere de personal. Dacă se păstrează trendul începutului de an, 2023 poate fi un an de dezvoltare a pieței de birouri. Am observat inclusiv o schimbare în topul cererii, acolo unde ponderea firmelor IT, care până în pandemie reprezenta peste 50%, este acum sub 30%”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24 REAL.

Principalul client în piața de birouri este acum cel care caută spații de lucru de cel mult 1.000 mp, care alege proprietăți individuale sau spații deja amenajate, în clădiri de clasa A sau cel care încearcă să realizeze un upgrade de calitate, fară prea mari investiții sau creșteri de buget.

În topul celor mai căutate zone din București se numără Centrul Capitalei, urmată de Centru-Vest și Nord, în proiecte de birouri cu acces facil către metrou sau mijloacele de transport în comun, în cladiri cu spații actualizate din punct de vedere tehnic, sigure și moderne.

Volumul de spații de birouri tranzacționate în București s-a ridicat anul trecut la circa 320.000 mp, în creștere cu peste 5% față de 2021 și mai mare decât în 2017 sau 2018, dar încă sub recordul stabilit în 2019, când pe piața din Capitală s-au tranzacționat aproximativ 400.000 mp.

 

 

 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA