Orașele inteligente, marea provocare a omenirii. Primii pași la nivel național, cu localitățile

De circa zece ani încoace, în România se vorbește intens despre necesitatea ca tot mai multe orașe să intre în categoria smart, respectiv aceea a orașelor inteligente. La nivel național nu avem niciun oraș inteligent certificat. Excepție fac câteva localități mai mici din țară, unde primarii au înțeles ce avantaje poate aduce tehnologia smart.

Alex Moldovanu

Un oraș inteligent este o entitate unică și clar definită care urmărește o listă completă și detaliată de acțiuni. Pentru a construi un oraș inteligent, fiecare bit de hardware trebuie să aibă conexiuni de tip Internet of Things (IoT), fiecare bit de software trebuie să fie interconectat și fiecare element în siloz trebuie redefinit și realiniat în același timp. Însă pentru majoritatea orașelor nu este posibilă o abordare de construcție fără experiența anterioară, deoarece niciun oraș nu are caracteristici identice cu altul, de cadru, statistică, istorie, infrastructură sau nevoi de bază, conform specialiștilor companiei de tehnologie Oracle.

Good to know
Abordarea stratificată, necesară pentru dezvoltarea orașului smart

Crearea unui oraș inteligent presupune transferul unor strategii urbane de la acel concept singular care se implementează o singură dată și gata la o abordare stratificată. Aceasta personalizează toată tehnologia disponibilă în funcție de amploarea, profunzimea, viața și personalitatea fiecărui oraș existent.

el pla lumie res 4 0 planteja un model de gestio d autopistes intel ligent copy 1024x683 - Orașele inteligente, marea provocare a omenirii. Primii pași la nivel național, cu localitățile

Spre exemplu, în Amsterdam (cu o populație de 821.000 de locuitori), majoritatea celor care fac naveta merg cu bicicleta sau iau mijloace de transport în comun. În Tulsa (cu o populație de 652.000 de locuitori), majoritatea celor care fac naveta merg la serviciu cu mașina. Există o diferență majoră în modul în care oamenii folosesc zilnic mijloacele de transport, drumurile și podurile. Dar acesta nu este singurul serviciu municipal care influențează o astfel de statistică. Creează o divergență masivă în ceea ce privește creșterea consumului de energie și chiar definește rolul spitalelor și al sistemelor de sănătate.

Avem nevoie de o abordare personalizată, individualizată a viitorului designului urban, de aici trecerea de la abordarea de tip „orașe inteligente” la abordarea de tip „orașe mai inteligente” – de la „ce este un oraș inteligent” la „cum ne facem orașele și mai inteligente?”.
Vă prezentăm în cele ce urmează câteva dintre caracteristicile de bază ale orașelor inteligente.

Rețea inteligentă

Deși nu este cu adevărat o rețea singulară, fluidă de conexiuni, orice rețea este singulară în funcția sa: să furnizeze electricitate. O rețea inteligentă este o versiune optimizată și mai interesantă a acelei infrastructuri electrice – una cu eficiență energetică deja consolidată. Indiferent dacă furnizorul de energie electrică instalează contoare inteligente sau planifică conexiuni bidirecționale pentru celule solare sau cu încărcare pentru vehicule electrice, planificarea urbană necesară pentru multe elemente de tip IoT (de la sincrofazori la termostate pe bază de AI) face parte din viața de zi cu zi a companiei de utilități, potrivit specialiștilor Oracle.

Dar utilitățile mult mai inteligente ale unui oraș mult mai inteligent nu se limitează la rețeaua electrică. Acestea includ, de asemenea, inițiative de tip alimentare inteligentă cu apă și reciclare inteligentă a apelor reziduale.

Personalizarea comunicațiilor
Când vă puneți întrebarea „cum arată comunicațiile într-un oraș inteligent?”, ar trebui să începeți cu viitorul comunicațiilor 5G. Rețeaua 5G definește cea mai inteligentă rețea de smartphone-uri și redefinește conexiunile de comunicații în cadrul unui oraș mai inteligent. Vitezele mai rapide, fiabilitatea sporită și securitatea garantată, care vin împreună cu investițiile în rețeaua 5G, susțin peisajul urban conectat IoT în creștere – de la centralele electrice, până la șantierele de construcții și bucătăria de acasă. Dar dacă orice parte a unui oraș mai inteligent necesită o abordare stratificată, detaliată și personalizată, trecerea de la 4G la 5G face diferența – un amestec de momente în care uneori un anumit nivel este construit deasupra altuia, iar alteori acestea se extind împreună într-o abordare mai amplă și mai cuprinzătoare.

Good to know
Rețeaua 5G, necesară pentru orașele smart

Digitalizare la nivel guvernamental

Când vă puneți întrebarea „cum arată sectorul public al unui oraș inteligent?”, ar trebui să începeți cu întrebarea „cum arată digitalizarea la nivel guvernamental?”.

Progresele tehnologice au deschis o ușă de acces către guverne și primării în moduri care erau de neimaginat acum zece ani. Agențiile guvernamentale ajung să fie rapid digitale și interconectate: membrii acestora interacționează în timp real cu angajații orașului și ai statului, iar dispozitivele – senzori, smartphone-uri, articole portabile și camere – oferă un flux constant de date digitale pentru a ajuta agențiile să transforme modul în care interacționează atât cu cetățenii, cât și cu angajații.

Mediul cloud a constituit motorul pentru inovație la nivel guvernamental, permițându-le autorităților să reducă costurile și să mărească timpul de răspuns al cetățenilor în toate ariile sectorului public, de la sistemele de finanțe și resurse umane la cele de transport, siguranță publică, educație și serviciile de sănătate.

Management de proiect

Pe măsură ce proiectele pe bază de design cresc numeric când construiți orașe mai inteligente, cu o infrastructură mai inteligentă, managementul acelor echipe disparate și deconectate, al planificărilor, bugetelor și modificărilor aduse va deveni mai complex, impunând posibilitatea de a urmări fiecare proiect de pe orice dispozitiv, indiferent de locație.

Urmărirea și controlul datelor implicate într-un sistem inteligent de construcție constituie diferența majoră între viziunea tradițională asupra managementului proiectelor de construcție și versiunea modernă mai inteligentă, esențială pentru realizarea unui oraș cu adevărat inteligent.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr. 45.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA