Alegerea panourilor fotovoltaice potrivite, crucială în obținerea unei energii curate la cost competitiv

Creșterea masivă a prețurilor la utilități a făcut ca tot mai mulți proprietari de locuințe individuale să caute soluții alternative de asigurare a consumului. Programul Prima Casă a încurajat montarea de panouri solare pe locuințe, dar nu a adus explicații despre cum să alegem panourile și instalațiile aferente. Chiar și în aceste condiții, este evident că cel mai nou trend când vine vorba despre economisirea de energie și reducerea facturii la utilități – panourile solare – pare a fi salvarea pentru mulți dintre noi. Și da, pare a fi o metodă facilă de a micșora nivelul facturii electrice, însă nu este chiar atât de simplu dacă nu luăm în calcul cum și ce tipuri de panouri solare alegem.

Alex Moldovanu

Înainte de a alege panourile fotovoltaice potrivite pentru căminul nostru, ar trebui să știm cum să le alegem nu pe cele mai ieftine sau mai performante, ci pe cele mai potrivite. Va fi o decizie ușoară dacă știm unde să căutăm și, mai ales, ce anume să căutăm.

De câte panouri fotovoltaice avem nevoie?

Atunci când alegem câte panouri fotovoltaice ne trebuie, este important să fim atenți la dimensiunile acoperișului și la consumul de energie al locuinței noastre.

Câtă electricitate consumă casa mea într-un an de zile?

Cea mai simplă și precisă metodă de estimare a consumului de electricitate este să aruncăm o privire la facturile de energie electrică din ultimele 12 luni, pentru a calcula consumul anual al gospodăriei.

În cadrul facturii primite de la furnizorul de electricitate veți putea vedea consumul în kWh din luna respectivă.

O altă metodă de estimare a consumului presupune utilizarea unei prize cu contor energetic. Aceasta se va interpune între priza din perete și ștecherul aparatului electrocasnic și va afișa consumul de electricitate instant.

Priza vă va afișa consumul per oră de funcționare al acelui aparat, așa că va trebui să îl înmulțiți cu numărul de ore de funcționare dintr-un an și să însumați toți consumatorii, pentru a ajunge la o estimare aproximativă. 

image copy 1024x768 - Alegerea panourilor fotovoltaice potrivite, crucială în obținerea unei energii curate la cost competitiv

Câte panouri fotovoltaice încap pe acoperiș?

Pentru ca panourile fotovoltaice să aibă randamentul scontat, este esențial ca suprafața pe care se montează (acoperișul casei, al anexei) să fie îndreptată spre sud.

Suprafața utilă a acoperișului în metri pătrați (mp) o putem afla înmulțind lungimea cu lățimea acoperișului.

Dacă nu avem acces să facem aceste măsurători, schița casei (planurile acoperișului) făcută de arhitect ne poate fi de ajutor. În cazul locuințelor relativ noi, acest document este obligatoriu.

După ce ați determinat suprafața disponibilă de acoperiș, cu orientare spre sud, în metri pătrați, împărțiți valoarea la 1,7 (un panou solar standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri – aproximativ 1,7 metri pătrați) pentru a afla câte panouri solare încap pe acoperiș.

Necesarul de panouri solare, în funcție de suprafața acoperișului (tabel comparativ)

Kit fotovoltaic (kWp)

Suprafață necesară (mp)

Număr de panouri

3,2 kWp

20,4

12

5,4 kWp

34

20

7 kWp

44,2

26

12,1 kWp

76,5

45

*Calcul estimativ realizat pentru panourile fotovoltaice de dimensiunea 100 x 164 x 4 centimetri (aproximativ 1,7 metri pătrați/panou)

De exemplu, dacă suprafața acoperișului orientată spre sud este de 60 de metri pătrați, rezultatul îl vom obține împărțind 60 la 1,7 = 35,29 (vom putea integra până la 35 de panouri fotovoltaice).

Necesarul de panouri solare, în funcție de consumul aparatelor electrocasnice (tabel comparativ)

Aparat

Consum mediu anual (kWh)

Număr estimat de panouri necesare

Cuptor incorporabil

150 kWh

1

Mașină de spălat

200 kWh

1

Televizor

250 kWh

1

Frigider

400 kWh

2

Aer condiționat (răcire + încălzire)

700 kWh

3

*Calcul estimativ realizat pentru panourile fotovoltaice cu puterea de 270 W

De câte panouri fotovoltaice am nevoie?

Dacă aveți o estimare a consumului anual de electricitate, tabelul comparativ de mai jos vă poate da o idee despre numărul de panouri fotovoltaice de care aveți nevoie pentru a acoperi necesarul casei.

Necesarul de panouri solare, în funcție de capacitatea sistemului fotovoltaic (tabel comparativ)

Dimensiune sistem (kWp)

Producție medie anuală (kWh)

Număr de panouri

3,2 kWp

3.000 – 3.500 kWh/an

12

5,4 kWp

5.400 – 6.000 kWh/an

20

7 kWp

7.000 – 7.800 kWh/an

26

12,1 kWp

12.000 – 13.900 kWh/an

45

Ce tip de panou fotovoltaic să aleg?

După ce am aflat de câte panouri avem nevoie și cât de mari trebuie să fie, trebuie să luăm în considerare faptul că există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, iar cele mai cunoscute sunt cele monocristaline și policristaline. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să știm care este diferența dintre acestea.

Diferența dintre panourile solare monocristaline și policristaline

Panourile solare monocristaline sunt cele mai vechi și mai bine realizate tipuri de panouri, fiind create dintr-o structură singulară și continuă de cristale, exact cum indică și numele.

Un astfel de panou poate fi identificat datorită celulelor solare care arată ca o suprafață plată de aceeași culoare, de obicei neagră.

Sunt construite folosind metoda Czochralski, ceea ce semnifică faptul că „sămânța” de cristale de silicon este plasată într-o cuvă de silicon. Apoi aceasta va fi scoasă din siliconul topic și va forma o structură solidă de cristal care este cunoscută ca lingou. O cantitate mare de silicon va rezulta ca reziduu care va fi aruncat.

857f16e3114894fe43b2627c4c6aaa36f62d0dbe copy 1024x576 - Alegerea panourilor fotovoltaice potrivite, crucială în obținerea unei energii curate la cost competitiv

Panourile solare policristaline sau multicristaline diferă de primul tip de panouri prin procesul de producție și sunt o tehnologie mai avansată, deci și mai nouă. Deși procesul de producție începe cam la fel, prin plantarea seminței de cristal de silicon într-o cuvă de silicon, la final aceasta nu va fi scoasă, ci va fi lăsată să se răcească. Astfel se vor forma margini diverse și granule în celula solară.

Pentru condițiile climatice din România, recomandate ar fi panourile solare policristaline. Cum noi trăim într-o țară unde anotimpurile au început să se contopească și nu mai deosebim în mod tranșant un sezon de altul și ținând cont de numărul mediu anual de zile înnorate, panourile solare policristaline sunt cele care oferă cea mai mare eficiență.

Din ce se compune un kit fotovoltaic complet?

Kiturile fotovoltaice complete pot fi de două feluri: On-Grid (energia electrică produsă este injectată în rețeaua națională de electricitate, existând o compensare între cât se injectează și cât se consumă din rețeaua națională) și Off-Grid (energia produsă este înmagazinată în baterii, de unde este consumată după nevoie).

Un kit fotovoltaic complet, sistem On-Grid Monofazic 3,2 kWp, conține 12 bucăți de panouri fotovoltaice policristaline de 270 W, un invertor on-grid rețea, sistem de prindere pe acoperiș din profile de aluminiu, cu șuruburi inoxidabile, 20 de metri de cablu solar de 6 milimetri, protecție supratensiune și mufe MC4.

Kiturile pot fi dimensionate pe diverse capacități, în funcție de necesarul locuinței.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.45.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA