Eficiența energetică, una dintre puținele soluții pentru reducerea costurilor la energie și gaze

Explozia prețurilor la utilități (energie electrică, gaze, agent termic, apă caldă) a produs un șoc în economiile din întreaga lume, dar în sectorul imobiliar există soluții pentru a diminua impactul asupra rezidenților, chiriașilor și proprietarilor de clădiri.

 Alex Moldovanu 

În acest context, România intră în categoria țărilor europene cu cea mai mare vulnerabilitate la șocul energetic, în ciuda faptului că dispune încă de resurse, insuficient valorificate.

În rândul specialiștilor din domeniu circulă de multă vreme o vorbă: „Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi”. România are o intensitate energetică aproape dublă față de media Uniunii Europene, ceea ce se traduce printr-un consum energetic foarte ridicat și, mai ales, ineficient. Începând cu pierderile energetice din locuințe, unde intensitatea energetică a clădirilor este cam încă o dată peste media înregistrată în UE, continuând cu sistemele de încălzire energofage și utilizarea aparatelor de uz casnic, până la o banală folosire a iluminatului interior, resursele de economisire în locuințele românilor sunt imense.

Good to know

20°C – temperatura medie eficientă în camera de zi

Conceptul de eficiență energetică este vehiculat în toate mediile politice și economice în ultimii ani, dar eforturile pentru îmbunătățirea acestui indice sunt extrem de modeste. La cerințele UE, am adaptat legislația națională privind creșterea eficienței energetice, am elaborat chiar un Plan Național pentru Eficiență Energetică și am demarat programe de anvelopare a blocurilor, această din urmă măsură fiind considerată ca unica salvatoare. Totuși, avem la dispoziție alte instrumente pentru creșterea eficienței energetice cu beneficii pe termen lung la nivel de cost și impact redus asupra mediului înconjurător.

header keyvisual app copy 1024x576 - Eficiența energetică, una dintre puținele soluții pentru reducerea costurilor la energie și gaze

Standarde mai dure de eficiență pentru clădirile noi

Până să intrăm în reglementările europene și naționale, vom începe cu un exemplu concret și la îndemâna fiecărui consumator din România. O reducere a temperaturii în casă sau la locul de muncă, pe timpul iernii, de la 23°C la 21°C echivalează cu o reducere a facturii la încălzire cu circa 15%.

În ceea ce privește temperaturile ideale din locuințe, acestea diferă în funcție de cameră. Practic, atât în dormitor, cât și în camera de zi, temperatura optimă este de 20°C. O temperatură mai ridicată ar trebui să fie în baie, mai exact de 22°C, în timp ce în bucătărie sunt mai mult decât suficiente 18°C.

În cazul clădirilor de birouri și al clădirilor administrative, temperatura optimă este tot de 20°C, excepție făcând vestiarele, unde temperatura trebuie să fie de 22°C.

Energy Efficient Mortgage what it is and how it works copy 1024x576 - Eficiența energetică, una dintre puținele soluții pentru reducerea costurilor la energie și gaze

În același timp, țara noastră a adoptat standardele europene nZEB în domeniul eficienței energetice, care presupun ca orice clădire nou ridicată din momentul introducerii acestui standard să îndeplinească condițiile unui consum de energie aproape de zero.  

Practic, în momentul de față, ca să avem 23°C în locuință sau la locul de muncă, consumăm dublu energie decât o fac nemții, francezii sau oricare altă țară din Vest. Directivele europene prevăd că „toate clădirile noi, dar și cele existente care urmează a fi supuse unor renovări majore trebuie să respecte, din acest an, noi standarde privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot și iluminatul, pentru a asigura un climat interior sănătos și confortabil”.

Ele sunt obligatorii pentru proiectanții de clădiri, în condițiile în care eficiența energetică a clădirii trebuie avută în vedere încă din faza de proiectare, în vederea obținerii autorizației de construire. De asemenea, standardele trebuie luate în calcul de către auditorii energetici, la evaluarea performanței energetice a clădirilor.

Noile standarde sunt importante pentru că specifică parametrii care trebuie respectați în designul sistemelor de încălzire, răcire, ventilare și iluminat. Totul pentru a le face mai eficiente energetic și a crește gradul de confort în clădiri.

Calculatorul sănătății energetice a locuinței

Dat fiind faptul că ne petrecem circa 90% din timp în interiorul clădirilor, sănătatea și starea noastră de bine sunt puternic influențate de calitatea mediului interior. De aceea, dincolo de economiile în factura de energie, renovarea unei clădiri – care înseamnă nu doar anvelopare, ci și modernizarea sistemelor de încălzire, răcire, ventilare, iluminat etc. – aduce beneficii numeroase în privința sănătății locatarilor. De asemenea, măsurile de creștere a performanței energetice contribuie la reducerea impactului clădirilor asupra mediului, în condițiile în care schimbările climatice au devenit o mare amenințare la nivel global.

În ultima perioadă, au apărut câteva asociații profesionale care au lansat un „Calculator de eficiență energetică”, extrem de benefic atât în cazul achiziționării unei locuințe, cât și în cazul construirii uneia noi. Se pleacă de la trei pași simpli: alegerea locației, descrierea locuinței și tipul de consumatori. Utilizatorul poate vizualiza valorile medii ale consumului anual de energie, cheltuielile estimative aferente și impactul asupra mediului generat de acest consum, respectiv cantitatea anuală de emisii de dioxid de carbon.

Zz05MmUxYjhhMzRiNDRiNmNlNTgxMGI4MTBjYWE1NTdkMA copy 1024x680 - Eficiența energetică, una dintre puținele soluții pentru reducerea costurilor la energie și gaze

Totodată, consumatorul casnic va afla cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală și acoperiș. Dacă locuința este nereabilitată, Calculatorul mai arată ce economii de energie se pot obține în urma reabilitării termice a acesteia, dar și cum scade amprenta de carbon.

Identificarea pierderilor energetice în casă

A avea o casă eficientă energetic înseamnă a economisi bani cu curentul electric și încălzirea. Astfel, o primă discuție trebuie avută cu experți în domeniu: arhitecți, constructori, designeri de interior. Investiția din această fază va aduce beneficii ulterior. Discutați cu prietenii, cu colegii care au trecut de curând printr-o renovare sau și-au construit o casă. Experiența lor este foarte valoroasă; astfel, aveți posibilitatea de a nu repeta greșelile altora. Consultați reviste de specialitate pentru idei. Cu siguranță vă veți inspira din poveștile altora.

Faceți o evaluare energetică a casei, chiar dacă este în faza de proiect. Evident, evaluarea va trebui să fie făcută de un specialist. Astfel, vă veți putea da seama care sunt punctele critice de pierdere energetică ale casei. Când spunem „pierdere energetică” ne referim, cel puțin, la pierderile de căldură, energie electrică și apă. Ceea ce înseamnă că veți ști care sunt sursele principale de pierdere energetică și le veți putea elimina. Luați în considerare soluțiile simple și ieftine, dar planificați și investițiile care vă vor aduce economii și confort.

Informați-vă cu privire la cerințele legale

În mod normal, proiectantul casei trebuie să vă aducă la cunoștință care sunt toate cerințele legale necesare pentru construirea unei case. În cazul în care vreți numai să renovați, este bine să vă informați la autoritățile locale dacă aveți obligații legale de respectat. Țineți minte: necunoașterea legii nu vă scutește de consecințele nerespectării acesteia.

Poziționați casa în mod inteligent

Poziționarea inteligentă a casei pe parcela de pământ vă va permite să folosiți soarele de iarnă și răcoarea verii, economisind astfel bani pentru încălzirea și răcirea locuinței. Țineți cont de cele patru puncte cardinale și care sunt avantajele poziționării casei în funcție de acestea. Încercați să poziționați încăperile cele mai locuite spre nord.

Alegeți casa adaptată nevoilor reale

Atunci când începeți să construiți o casă, este bine să evaluați corect nevoile familiei dumneavoastră. Dacă veți constata că aveți nevoie de mai mult spațiu, discutați cu proiectantul. Până să-l extindeți pe cel existent, vedeți dacă nu îl puteți reorganiza. A construi o casă prea mare înseamnă ca efortul financiar ulterior, pentru întreținerea acesteia, să fie foarte mare. Risipa de spațiu înseamnă risipă de bani.

Optați pentru electrocasnice eficiente energetic

Electrocasnicele utilizează aproximativ 30% din consumul lunar de energie electrică. De aceea, alegerea și folosirea lor într-un mod eficient sunt extrem de importante pentru gestionarea bugetului familiei.

Cel mai simplu exemplu este cel de utilizare a mașinii de spălat. Dacă spălați cu apă mai rece, de exemplu la 30°C, puteți economisi de cel puțin cinci ori mai mult curent electric decât dacă spălați la o temperatură de 50°C.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.40.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA