Piața imobiliară din SUA: evoluție surprinzătoare în 2020

Catalin Socol

, Real Market

Restricțiile de circulație și impactul economic al măsurilor luate în perioada pandemiei de coronavirus au influențat puternic piața imobiliară a Statelor Unite ale Americii. Preocupările legate de sănătate și recomandările ferme de ședere la domiciliu au dus la o scădere semnificativă a cererii și la o diminuare a numărului de vânzători dispuși să-și listeze proprietățile sau să permită străinilor să intre în casele lor în contextul exploziei de cazuri de COVID.

În ciuda recesiunii abrupte de la începutul primăverii, vânzările de case și-au revenit în vară. În același timp, criza de sănătate a generat o „taxă” economică sub forma pierderii locurilor de muncă și a incertitudinii investitorilor. Recesiunea economică globală a afectat afacerile din toate sectoarele, iar imobiliarele nu au făcut excepție. Conform analizelor Băncii Mondiale, economia globală s-a micșorat anul trecut cu aproximativ 5%.

SUA 2 copy - Piața imobiliară din SUA: evoluție surprinzătoare în 2020

Vânzările de locuințe din Statele Unite ale Americii au scăzut în luna aprilie a anului trecut la cel mai jos nivel de la criza financiară care a început în 2007, mulți proprietari ezitând să își mai vândă proprietățile în urma impactului pandemiei, potrivit datelor companiei imobiliare de brokeraj Redfin.

Good to know

842.000 de locuințe s-au vândut în SUA în 2020, cea mai ridicată cifră înregistrată din anul 2006 până acum

Înainte de pandemie, economia din State traversa o perioadă de expansiune care dura de mai bine de zece ani. Șomajul a fost scăzut, ceea ce i-a ajutat pe americani să plătească chirie și să economisească pentru a cumpăra o casă. Iar în primăvară, pe măsură ce virusul a început să câștige teren și au intrat în vigoare măsurile de restricție, factorii de decizie politică au făcut tot posibilul pentru a împiedica scufundarea pieței imobiliare.

După cum ne-am fi așteptat și în țara noastră, scăderea semnificativă a cererii pentru locuințe de la începutul și mijlocul anului trecut ar fi fost însoțită și de o scădere a prețurilor. Cu toate acestea, evenimentele cauzate de pandemie în primăvară nu au dus la reduceri mari ale prețurilor în State, având în vedere o combinație între oferta scăzută și dobânzile pentru creditele ipotecare reduse la un nivel istoric, ce a permis prețurilor să rămână constante pe parcursul lunilor aprilie și mai.

SUA 3 copy - Piața imobiliară din SUA: evoluție surprinzătoare în 2020

Noile listări de locuințe au scăzut cu peste 40% în luna aprilie a anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Din cauza lipsei listărilor noi și a unui inventar deja redus, oferta de locuințe s-a diminuat puternic. Numărul imobilelor aflate la vânzare a scăzut cu 17% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, potrivit companiei imobiliare Redfin.

George Ratiu, senior economist la Realtor.com, a declarat pentru publicația americană Forbes că „piețele imobiliare au suferit schimbări notabile de la începutul pandemiei de coronavirus. În urma lockdown-ului din martie, americanii au descoperit că locuințele existente nu erau adecvate pentru noua realitate a muncii, studiului, sportului, gătitului și traiului atât de mult acasă. Pe baza sondajelor Realtor.com efectuate în rândul consumatorilor, am aflat că acum cumpărătorii caută mai mult spațiu, cartiere mai liniștite, un birou amenajat acasă, bucătării mai noi și acces la spații exterioare, trăsături care au reînviat un interes puternic pentru suburbii”.

În timp ce anumite zone, cum ar fi cele centrale și ultracentrale ale marilor orașe, se confruntă cu probleme, industria imobiliară din suburbii și zonele rurale se descurcă foarte bine. De fapt, Asociația Națională a Agenților Imobiliari din Statele Unite a raportat pe 21 august 2020 că vânzările de imobile deținute anterior au crescut cu 24,7% în luna iulie, un adevărat record în domeniu.

Pe tot parcursul anului 2020 s-au vândut aproximativ 842.000 de locuințe în State, cea mai ridicată cifră înregistrată din anul 2006 până acum. Valoarea medie a proprietăților tranzacționate este de circa 315.000 de dolari.

Tot într-o tendință similară cu țara noastră, piața imobiliară din Statele Unite ale Americii se afla, la finalul anului 2020, în plină expansiune. Dobânzile ipotecare scăzute și dorința cumpărătorilor pentru locuințe mai spațioase au făcut ca vânzările de case din 2020 să ajungă chiar peste nivelul din 2019, când economia din State era într-o formă mult mai bună. Dar, ca în orice criză, există și categorii influențate negativ. Milioane de americani se luptă în prezent să facă următoarea plată a chiriei sau au rămas deja în urmă cu plățile și se bazează pe moratorii temporare de evacuare pentru a evita să rămână fără adăpost. Iar experții din domeniu opinează că acest dezechilibru va crește diferența dintre cei bogați și cei săraci.

Creșterea puternică din a doua parte a anului în numărul de imobile vândute a fost alimentată, după cum spuneam, de eforturile Rezervei Federale de a stimula economia prin menținerea împrumuturilor ieftine. „Există o cerere mare de locuințe în acest moment (octombrie 2020 – n.red.) și casele se vând, de obicei, rapid, la prețuri peste cele pe care le vedeam anul trecut. De asemenea, merită remarcat faptul că segmentele mai puțin performante nu au înregistrat în general scăderi. Acestea cresc doar cu o rată mai mică decât media. Piața rezidențială este «în flăcări» în acest moment în cea mai mare parte a țării, astfel încât aceste piețe mai puțin performante nu funcționează neapărat atât de prost”, a precizat, pentru Forbes, Cheryl Young, senior economist la Zillow.

Un trend interesant ce a prins contur anul trecut în State se referă la așa-numitele tururi virtuale pentru locuințe, gata să înlocuiască tradiționalul „open house” american. Este de așteptat ca această tendință să se păstreze și să devină chiar o normalitate în această nouă eră a tehnologizării.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply