Suprafața de terenuri tranzacționată anul trecut pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare a depășit 140 de hectare anul trecut, dublu față de anul precedent, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE.
În segmentul de birouri, companii ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners au cumpărat terenuri cu o suprafață cumulată de 32.000 de metri pătrați și o valoare totală estimată de 23,7 milioane euro.
Pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale, jucători ca Opus Land și One United Properties au cumpărat terenuri cu o valoare estimată de 20,4 milioane euro și o suprafață totală de 116.000 mp.
Pentru dezvoltarea de proiecte mixte au fost achiziționate loturi de teren care totalizează 154.000 mp.În sectorul de spații logistice și industriale au fost cumpărate loturi de teren care totalizează 600.000 mp. Tranzacțiile au fost făcute de dezvoltatori cheie ca P3 și WDP.
Una dintre cele mai mari tranzacții care au avut loc în România, în 2018, este vânzarea unui teren de 42 hectare situat în Simeria, județul Hunedoara, către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului german BSH Hausgeräte GmbH, se arată într-un comunicat CBRE.
“În 2019, toți indicatorii analizați arată că prețurile vor rămâne constante. Pe piața de birouri, creșterile vor fi temperate de presiunea indusă de noile reglementări fiscale și de majorarea salariilor. Pe segmentul rezidențial, vânzările nu mai au același ritm, iar acest lucru va ține și costurile terenurilor la un nivel similar cu cel din ultima perioadă. Pe viitor, tendința de temperare a prețurilor ar putea fi întreruptă de punerea în vânzare a unor terenuri foarte bine amplasate, care dispun și de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce le-ar crește valoarea”, a declarat Andrei Brînzea, head of land development al CBRE Romania.
În 2018, prețurile terenurilor construibile au rămas la un nivel relatic constant. Au fost înregistrate creșteri de circa 10% în zonele cerere mare din București și orașe regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
Consultanții CBRE notează că o tendință de investiții în anii următori va fi dezvoltarea de proiecte mici, de tip boutique, ce îmbină componente de birouri, rezidențial și hoteluri.