Agenție: Cererea de birouri în București, scădere de 43% la 9 luni

Piața de birouri din București a înregistrat o scădere a cererii de 43% în primele trei trimestre până la 160.000 de metri pătrați față de perioada similară a anului trecut. În același interval au fost livrate spații noi cu o suprafață de 124.000 mp, potrivit datelor agenției de consultanță imobiliară C&W Echinox.

În Capitală, dezvoltatorii au în lucru noi proiecte de birouri care vor acoperi 388.000 mp. Stocul total se ridică la circa 2,9 milioane mp.

„Pe termen scurt, ne așteptăm la o creștere a ratei de neocupare, în condițiile în care o serie de mari ocupanți au demarat procese de sub-închiriere a unor suprafețe considerate excedentare. Piața continuă să se dezvolte dintr-o oarecare inerție, ținând cont că majoritatea proiectelor aflate în construcție au fost demarate înaintea pandemiei, dar pe termen mediu și lung credem că pariul pe birouri se va dovedi câștigător, studiile recente arătând că angajații nu sunt dispuși să renunțe la birou pentru a-și desfășura activitatea exclusiv de acasă”, a spus Mădălina Cojocaru, partner office agency la C&W Echinox.

În trimestrul 3, singura livrare nouă a fost clădirea Campus 6.3 cu o suprafață închiriabilă totală de 17.600 mp. La capitolul tranzacții de închiriere, cea mai importantă a fost cea prin care KPMG a pre-închiriat 8.500 mp în Miro Offices.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

One Comments

Leave a Reply