Un studiu realizat de Colliers International în rândul investitorilor în piața imobiliară din România relevă opinii diverse privind impactul pandemiei de coronavirus asupra industriei de real estate comerciale.
Peste jumătate din respondenți (52%) au sugerat implicațiile actualei crize generate de coronavirus asupra sectorulu imobiliar vor fi resimțite pe o perioadă mai mare de un an. Alți 35% consideră că piața își va reveni în mai puțin de un an.
În schimb, 67% dintre respondenți se așteaptă la efecte negative pentru economia generală pe termen lung din cauza crizei medicale.
Întrebați despre perspectiva veniturilor din închiriere, peste 80% dintre cei chestionați cred că veniturile din retail și din segmentul hotelurilor vor scădea, în timp ce segmentul industrial este de așteptat să înregistreze creșteri ale chiriilor (22,4%) sau chirii stabile (58,6%).
În sectorul birourilor, numărul respondenților care înregistrează o scădere a chiriilor (45%) este apropiat de numărul respondenților care se așteaptă la chirii neschimbate (37%).
Aproximativ 75% dintre respondenți se așteaptă ca prețurile activelor imobiliare din retail și hoteluri să scadă, în timp ce pe segmentele de birouri și industrial prețurile vor rămâne constante, după cum consideră 52% dintre participanții la studiul Colliers International asupra pieței de investiții.
„Segmentele cele mai reziliente din punctul de vedere al investițiilor ar putea fi cel industrial-logistic și cel de birouri, dar actuala criză va aduce schimbări în preferințele de cumpărare ale investitorilor pe termen lung. În același timp, proiectele industriale și logistice, împreună cu hotelurile, câștigă cel mai mult interes pe termen mediu, deoarece cererea de proiecte de retail este de așteptat să se diminueze”, a declarat Mihai Pătrulescu, senior associate Investment Services la Colliers International, potrivit unui comunicat.
Studiul include peste 60 de fonduri de investiții, dezvoltatori, manageri de active și bănci.
O cercetare separată realizată de Colliers Interantional relevă că aproape 70% dintre investitorii activi în piața de terenuri intenționează să continue tranzacțiile în curs în 2020. Analiza se bazează pe răspunsurile oferite de 115 profesioniști activi în zona tranzacțiilor cu terenuri.
Totodată, 74% dintre investitori se așteaptă la condiții de finanțare mai riguroase.
Trei sferturi dintre respondenți se așteaptă la o scădere a disponibilității finanțării, în timp ce doar jumătate se așteaptă la o creștere a costurilor de finanțare.
„Având în vedere incertitudinile pieței, se preconizează că în procesul tranzacționării condițiile contractuale vor deveni și mai importante, iar opinia generală este aceea că atât garanțiile, cât și asigurările se vor înăspri, în sensul acoperirii cât mai multor incertitudini. În ceea ce privește procesele de due diligence, părerea generală este că vor deveni mai riguroase sau vor rămâne neschimbate, ceea ce ar putea fi un semn că piața de investiții din România este una echilibrată între vânzători și cumpărători”, a declarat Anca Merdescu, associate director Investment Services la Colliers International.