Bogdan Ivan (ADIRU): Fenomen de „freeze” în tranzacțiile imobiliare

Efectele economice ale pandemiei de coronavirus se resimt și în sectorul imobiliar, în special în sectorul de retail din cauza măsurilor dure luate pentru restricționarea circulației ca măsură de prevenție împotriva extinderii infecției.

Marile centre comerciale și-au închis porțile, iar în acest moment mai sunt deschise doar magazinele cu bunuri de primă necesitate, farmaciile și magazinele specializate în zona de electro-IT. În schimb, operatorii din industria de profil au extins opțiunile de achiziții online.

În schimb, pe piața tranzacțiilor imobiliare asistăm la un „freeze” (îngheț – n.r.) al tranzacțiilor noi pentru o anumită perioadă de timp, potrivit lui Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).

„Cei mai mulți dezvoltatori imobiliari sunt dezvoltatori locali și finanțarea bancară nu este atât de pronunțată pentru a putea vorbi despre riscuri de continuare sau derulare a proiectelor”, a declarat acesta citat de cpi.imobiliare.ro.

Șantierele sunt încă deschise la nivel național, iar reprezentanții firmelor de construcții au subliniat că această industrie va trebui sprijinita în continuare pentru a contribui la reluarea creșterii economice.

Economiștii estimează că economia globală va intra în recesiune în următoarele luni, iar la nivel local băncile estimează o scădere a produsului intern brut (PIB) de cel puțin 4% în 2020.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA