Investiții importante în proiecte rezidențiale cu apartamente de vacanță

Catalin Socol

, Real Market

Deși până acum slab conturat, segmentul de piață imobiliară al locuințelor de vacanță începe, încet, să se dezvolte și în țara noastră. Un sector de activitate ce a atras mulți investitori îl reprezintă construirea de proiecte cu apartamente de vacanță, în special la malul mării.

Un fenomen întâlnit cu precădere în Capitală și în centrele regionale de dezvoltare ale țării noastre, dorința de evadare din aglomerația marilor orașe este o nevoie pe care tot mai mulți români o resimt. Dezvoltarea efervescentă a principalelor orașe, cum sunt Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Constanța, a adus, odată cu investiții importante, noi locuri de muncă și dezvoltare locală, și aglomerarea sau chiar supraaglomerarea orașelor.

Dezvoltatori importanți de pe piața românească (Morad Group, One United Properties, Nordis) și-au orientat o parte a investițiilor și către malul Mării Negre, unde au început construcția a numeroase proiecte de apartamente – destinate perioadei de vară – care țintesc, în general, cumpărători din regiunea Capitalei.

apartamente vacanta 1 1024x576 - Investiții importante în proiecte rezidențiale cu apartamente de vacanță

Mohammad Murad, proprietarul dezvoltatorului de locuințe Morad Group – ce a mai finalizat, în Capitală, Onix Residence, din zona Grozăvești, și are în lucru un proiect de mari dimensiuni, în zona de nord a Bucureștiului, Onix Park (programat să livreze, până la finalul anului, primele 600 de apartamente) –, a început de anul trecut dezvoltarea unui important proiect de apartamente în stațiunea Mamaia. Onix Blue Mamaia dispune de 420 de apartamente de vacanță, în proiectul compus din trei imobile (cu regim de înălțime P+6), ce este situat la doar câteva minute de plajă. Finalizat deja, Onix Blue mai are apartamente disponibile spre vânzare, cu una sau două camere, la prețuri ce variază între 50.000 și 106.000 de euro, fără TVA. Proiectul oferă cumpărătorilor chiar și o zonă privată de plajă, ca parte a întregului concept.

nordis 1024x768 - Investiții importante în proiecte rezidențiale cu apartamente de vacanță

 

Un alt mare dezvoltator ce și-a îndreptat atenția către stațiunea de la malul mării este One United Properties, cunoscut drept cel mai important dezvoltator bucureștean de locuințe de lux. NEO Mamaia este singurul proiect rezidențial construit de One United în afara Capitalei, pentru moment. Situat la 100 de metri de intrarea în mare, NEO Mamaia este un proiect exclusivist, cu apartamente de vacanță destinate, în principal, tot pieței bucureștene. Proiectul, dezvoltat sub umbrela NEO Development, este vândut în proporție de peste 50%. Fiind un proiect de dimensiuni mai mici, acesta se axează pe o zonă de piață încă neexploatată pentru litoral, cea a apartamentelor de vacanță high-end.

Un alt proiect ce conține apartamente de vacanță, intens promovat tot în direcția pieței de desfacere a Capitalei, este Nordis Mamaia, care a început vânzarea apartamentelor de tip studio, cu două sau trei camere anul acesta. Reprezentanții proiectului promovează apartamentele atât ca locuință de vacanță pentru proprietar, dar și ca investiție cu un randament ridicat.

Conceptul este unul nou în România și oferă proprietarului posibilitatea ca, în perioada în care apartamentul nu va fi ocupat de acesta, să îl închirieze în regim hotelier, asigurând toate serviciile conexe necesare: de la primirea oaspeților, curățenie, până la schimbarea prosoapelor și a lenjeriilor. Hotelul dispune de facilități și servicii premium: 2 restaurante, valet parking, 4 săli de conferință, business lounge, loc de joacă pentru copii, cinematograf, Sky Bar/Ballroom la ultimul etaj cu vedere panoramică, galerie comercială cu multiple branduri de lux, dar și de cel mai mare SPA dintr-un hotel de pe litoralul românesc. În acest moment, aproape toate camerele din prima fază a proiectului au fost vândute deja, iar pentru cea de-a doua, mai bine de jumătate.

apartamente vacanta 3 1024x641 - Investiții importante în proiecte rezidențiale cu apartamente de vacanță

Și investitori locali sau mai mici au mizat pe apartamente construite în zona de nord a stațiunii Mamaia, iar în acest moment există spre vânzare locuințe în mai mult de zece proiecte aflate în dezvoltare. Sea View Luxury Residence, Maia Mamaia și Astoria Lake sunt doar câteva dintre proiectele prezente în piață. Prețul pentru un apartament de două camere variază, în funcție de proiect și suprafață, între 45.000 și 130.000 de euro, fără TVA.

Și nu doar Marea Neagră a atras atenția dezvoltatorilor, ci și Valea Prahovei. Cu o infrastructură încă neadaptată necesarului de trafic, această destinație va mai avea, probabil, de așteptat până să beneficieze de investiții la fel de importante în sectorul rezidențial – fie prin imobile cu apartamente de vacanță, fie în sistem apart-hotel. Olympus Residence Sinaia este unul dintre puținele proiecte de acest gen din zona montană apropiată Capitalei. Finalizat în anul 2017, tot de către un investitor bucureștean, proiectul mai are, în acest moment, apartamente spre vânzare.

Industria caselor de vacanță este la început de drum în țara noastră, iar proiectele de mari dimensiuni, în destinații cunoscute, cum sunt stațiunile de pe litoral sau cele din zona montană, sunt încă la un nivel scăzut față de alte state europene. În contextul unei piețe imobiliare încă haotice, în mare parte nereglementată, și al lipsei infrastructurii necesare, în multe dintre zone, potențialul de dezvoltare al zonelor turistice se păstrează, însă proiectele de apartamente întârzie să apară.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.30/Special Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply