Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii

Catalin Socol

, Real Style

Cea mai scumpă piață rezidențială din spațiul european este Londra, unde atât costul închirierii unei locuințe, cât și costul de achiziție sunt ridicate. Indiferent că vorbim despre segmentul mass-market, unde capitala Regatului Unit se confruntă cu o criză prelungită a locuințelor, sau de segmentul apartamentelor de lux, alimentat de numărul mare de persoane cu venituri ridicate prezente în oraș, prețul imobiliarelor a atins cote amețitoare.

apartament 1024x683 - Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii

În același clasament al locuințelor cu prețuri ridicate se înscriu și alte orașe importante de pe mapamond, precum New York, Monte Carlo sau Hong Kong.

Good to know

70.000 de euro pe metru pătrat util, prețul mediu de vânzare în One Hyde Park, la momentul lansării proiectului

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte rezidențiale exclusiviste din lume, situat în orașul de pe Tamisa, este One Hyde Park. Acesta este un complex rezidențial și de retail important, amplasat în cartierul Knightsbridge din Londra, care include trei unități de retail, ale brandurilor de lux Rolex, McLaren Automotive și Abu Dhabi Islamic Bank, cu o suprafață totală de 35.800 de metri pătrați și 86 de unități rezidențiale, ce au fost, la momentul vânzării proiectului, comercializate cu prețuri începând de la circa șase milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ șapte milioane de euro (pentru un apartament cu două camere/un dormitor).

Construcția a durat aproximativ cinci ani de la eliberarea primei autorizații și a implicat demolarea imobilului de birouri Bowater House, construit în anul 1950. Lucrările efective de construcție au început în anul 2007, pentru ca acestea să se apropie de finalizare la jumătatea anului 2009. Una dintre cele mai importante tranzacții, ce a făcut furori atât în presa locală, cât și în presa internațională de specialitate, a fost vânzarea, în anul 2018, a unuia dintre penthouse-uri, la un preț aproximativ de 160 de milioane de lire sterline (în jur de 195 de milioane de euro).

Apartamentele din cel mai scump complex rezidențial de pe mapamond au vedere spre Hyde Park, situat în imediata vecinătate, iar rezidenții pot vedea, în mod regulat, detașamentul de cavalerie al Reginei, ce se îndreaptă spre cazarma din apropiere. Acest ansamblu exclusivist, proiectat să devină „acasă” pentru unii dintre marii milionari ai lumii, include, bineînțeles, facilități impresionante: o piscină de 21 de metri lungime, un centru Spa destinat exclusiv rezidenților, teren de squash, sală de sport, cramă, un teren virtual de golf, serviciu de concierge digitalizat, sală de cinema, zonă pentru evenimente private, valet parking, serviciu de room service, livrat de la celebrul hotel Mandarin Oriental, servicii de menaj și curățătorie. În plus, One Hyde Park este situat la doar 100 de metri distanță de stația de metrou Piccadilly.

locuinte 1 1024x768 - Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii

Începutul anului 2019 a marcat, pentru piața de real estate americană, cea mai importantă tranzacție rezidențială din istorie, odată cu vânzarea, la prețul de 238 de milioane de dolari (aproximativ 210 milioane de euro), a unui penthouse în complexul rezidențial 220 Central Park South, din New York.

Ken Griffin, proprietarul companiei americane Citadel, a achiziționat, în 220 Central Park South, un penthouse de nu mai puțin de 2.200 de metri pătrați, cu vedere spre celebrul park newyorkez Central Park. Cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața americană până la acel moment fusese făcută în 2014, când un apartament din proiectul rezidențial One57 s-a vândut pentru suma de 100 de milioane de dolari.

220 Central Park South este un zgârie-nori cu destinație rezidențială, dezvoltat de trustul Vornado Realty. Turnul este situat în partea sudică a Central Park și cuprinde 70 de etaje și 116 unități rezidențiale. Acesta se apropie de finalizare și urmează să fie livrat către viitorii rezidenți pe parcursul anului 2020. 220 Central Park South este a zecea cea mai înaltă clădire din New York, iar la începutul acestui an, aproximativ 85% dintre apartamentele din proiect erau deja contractate. Complexul va include o intrare de tip „porte-cochère”, un teren virtual de golf, cramă, teren de baschet, bibliotecă, bar, spații de joacă pentru copii, restaurant, piscină și servicii de concierge, room service și recepție, facilități caracteristice unui astfel de imobil.

tour odeon penthouse 1 copy 1024x595 - Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii

Conform site-ului proiectului, „220 Central Park South oferă unități rezidențiale uimitoare, serviciu de concierge non-stop și centru de fitness, precum și numeroase magazine, cafenele și un restaurant premiat. Sunt disponibile apartamente de tip studio și unități cu două și trei dormitoare. Acestea oferă o priveliște de neegalat către Central Park. Clădirea pune la dispoziție, de asemenea, o zonă de lounge la ultimul nivel și un punct de belvedere către parc”. 

Un penthouse din complexul Tour Odéon, din Monaco, s-a vândut cu 335 de milioane de euro

Cea mai mare tranzacție imobiliară din lume s-a realizat pentru un apartament situat în complexul rezidențial Tour Odéon din Monaco, unde un penthouse spectaculos s-a vândut pentru suma de 335 de milioane de euro.

lux 1 986x1024 - Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii apartament lux 1024x576 - Tranzacții-record pentru apartamentele de lux din marile capitale ale lumii

Dispus pe o suprafață de aproximativ 3.500 de metri pătrați și cinci niveluri, apartamentul din Tour Odéon are două piscine, situate la niveluri diferite și conectate printr-un tobogan, și o sală de dans. Bineînțeles, priveliștea este un factor decisiv, iar acest apartament oferă o panoramă uluitoare asupra Rivierei Franceze și a orașului Monte Carlo.

Tour Odéon este un zgârie-nori cu 49 de etaje și o înălțime de 170 de metri ce a fost finalizat în anul 2015, la șase ani distanță de la începerea construcției. Cele 259 de unități rezidențiale au alocate 543 de locuri de parcare, dispuse pe zece niveluri subterane. La finalizarea sa, Tour Odéon a devenit a doua cea mai înaltă clădire de pe coasta Mării Mediterane, după Gran Hotel Bali din Benidorm, Spania. 

Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply