Livrările de birouri, estimare de scădere în 2020 în Cluj-Napoca

Ritmul livrărilor de spații de birouri pe piața din Cluj-Napoca va încetini anul viitor, în condițiile în care rata de neocupare pentru stocul existent a ajuns la 6,3%, estimează firma de consultanță imobiliară SVN România.

În acest an au fost livrate spații de birouri cu o suprafață totală de 23.900 de metri pătrați, în creștere cu 140% față de anul trecut. În schimb, în 2020 ar urma să fie finalizate noi birouri cu o suprafață totală de 20.500 mp.

”Majorarea continuă a veniturilor și cotele foarte reduse ale șomajului mențin o tensiune pe piața forței de muncă, implicit și în ceea ce privește ușurința cu care companiile își extind afacerile. În plus, există o suprafață semnificativă de birouri Clasa B disponibilă, în clădiri cu specificații tehnice foarte bune, clădiri care pot reprezenta o opțiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spațiu de birouri”, spune Cristian Șimon, head of commercial office SVN Romania | Cluj.

Cluj-Napoca este a doua cea mai mare piață de birouri după București. Stocul total de birouri clasa A se ridică la 273.860 mp, iar dacă se includ și clădirile Clasa B, suprafața crește la 315.800. Prin comparație, stocul total de birouri din București depășea 2,8 milioane mp în al doilea trimestru al anului 2019.

Chiriile pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj – Napoca au rămas neschimbate în ultimii doi ani, la o valoare lunară de 13 – 15 euro pe mp, în timp ce chiriile lunare pe segmentul spațiilor de birouri Clasa B sunt cuprinse între 8 și 11 euro pe mp.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply