Clădirea Palatului Parlamentului, evaluată la 1,2 miliarde de euro

Ovidiu Posirca

, Real News

Proiectul emblematic al Bucureștiului care găzduiește Parlamentul și alte instituții cheie ale statului a fost evaluat la 5,59 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro, potrivit textului unei hotărâri de Guvern.

Terenul pe care a fost dezvoltat Palatul Parlamentul a fost evaluat la 4,2 miliarde de lei, adică 907 milioane de euro. Parcarea subterană a proiectului are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Actul normativ actualizează valoarea de inventar a clădirii din Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Clădirea are o suprafaţă desfăşurată de 365.000 metri pătrați şi ocupă în Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul clădiri administrative (pentru uz civil), respectiv locul 3 în lume din punct de vedere al volumului, potrivit unei prezentări postate pe site-ul Camerei Deputaților.

Proiectul se împarte în trei registre principale: primul registru – zona sălilor principale, a galeriilor şi a cabinetelor; al doilea registru – zona de birouri; al treilea registru – belvedere, cu câte trei săli pe fiecare etaj.

Pentru realizarea construcției au fost distruse 20 de biserici, alte opt lăcașe de cult au fost translatate, 10.000 de locuințe au fost demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply