Agenție: Ritm accelerat pe piața de retail – încă 150.000 mp livrați până la finalul anului

Ovidiu Posirca

, Real News

Deschiderile de centre comerciale vor fi accelerate în România în cea de-a doua parte a anului, suprafețele noi însumând 150.000 de metri pătrați, dintre care cele din București vor totaliza 35.000 mp.

În primele șase luni au fost finalizate lucrările de extensie la Sibiu Shopping City și Tom Shopping Center din Constanța. Tot în primul semestru a fost deschis și al doilea magazin IKEA din România, în București.

Stocul total de spații de retail modern din România a ajuns la 3,74 milioane de mp. Densitatea spațiilor se situa la 192 mp per 1.000 de locuitori, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară C&W Echinox. În ceea ce privește suprafață mall-urilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale din București, acestea măsoară 1,19 milioane de metri pătrați, având o densitate 651 mp/1.000 locuitori, de 3,5 ori mai mare față de media națională.

„În afara câtorva zone care permit în continuare construirea de proiecte dominante de centre comerciale, cele mai multe dezvoltări viitoare din București și din orașele principale din România vor fi proiecte mixte cu o componentă variată de retail la parterul clădirilor de birouri și/sau rezidențial”, a spus Bogdan Marcu, partner, retail agency la C&W Echinox, potrivit unui comunicat.

Cel mai mare proiect livrat în acest an va fi Festival Centrum din Sibiu, centru comercial dezvoltat de NEPI Rockcastle, care va avea o suprafață închiriabilă de 42.000 mp. La Timișoara, Iulius Mall va deveni cel mai mare proiect de retail modern din România, urmând să atingă 100.000 mp suprafață închiriabilă în urma unui proces de extindere.

Alte proiecte de retail vor fi livrate la Zalău (Zalău Value Center), Satu Mare (extinderea proiectului dezvoltat de Auchan) sau Buzău (extinderea Buzău Shopping City).

În vecinătatea Bucureștiului urmează să fie livrat DN1 Value Center în zona Balotești. În Capitală va fi finalizată extensia Veranda Mall cu 7.000 mp.

La capitolul chirii, acestea vor pendula între 80 și 100 euro/mp/lună în București, în timp ce în orașele regionale nivelul variază între 28 și 42 euro/mp/lună. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply