Piața birourilor, creștere cu 17,6% a spațiilor tranzacționate în prima jumătate din 2019

Ovidiu Posirca

, Real News

Sectorul birourilor a înregistrat tranzacții de închiriere pentru 239.500 de metri pătrați în prima jumătate a anului 2019, în creștere cu 17,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul cererii crescute din partea companiilor.

Tranzacțiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproape 400.000 mp, potrivit firmei de consultanță imobiliară JLL România. Dacă ritmul de închirieri se va păstra și în a doua parte a anului, atunci ar putea fi depășit cu cel puțin 20% nivelul înregistrat în total în 2018.

”Piața are capacitatea de a absorbi dezvoltările noi, în condițiile în care jumătate din spațiile care au fost livrate sau urmează să fie livrate în acest an sunt ocupate în proporție de peste 50%. Există cereri în piață care au încurajat dezvoltatorii să apese pedala de accelerație în ceea ce privește livrările de proiecte noi, astfel în acest an vedem o dublare a suprafeței de spații noi care ar urma să fie finalizate comparativ cu anul trecut”, a spus Marius Șcuta, head of office department la JLL România.

Cererea netă de spații de birouri a crescut cu 43% în al doilea trimestru față de primele trei luni la circa 60.000 de metri pătrați. La nivelul primelor șase luni, cererea netă a reprezentat 43% din totalul tranzacționat.

Companiile din IT, sectorul medical și farmaceutic și industria manufacturieră au generat mare parte din cererea de închiriere.

Bucureștiul a atras și în al doilea trimestru din an cel mai mare volum de tranzacții, respectiv 101.500 mp (reprezentând 88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 mp), Timișoara (aproape 4.000 mp) și Iași (3.550 mp).

Cele mai căutate zone de birouri din București au fost în această perioadă Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Nord-Expoziției și Dimitrie Pompeiu.

Pe piața din București au fost livrate trei proiecte de birouri, cu o suprafață închiriabilă totală de 85.500 mp în Business Garden Bucharest, Timpuri Noi Square 3 și Oregon Park – clădirea C. În primele șase luni ale anului, stocul de birouri a crescut cu 178.300 mp, iar până la finalul anului ar urma să fie atinsă o suprafață nou livrată de 334.000 mp.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply