DECIZIE. IRCC în loc de ROBOR pentru creditele ”Prima casă”

Ovidiu Posirca

, Real News

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care indicele ROBOR va fi înlocuit cu indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în cazul împrumuturilor garantate de stat în programele ”Prima casă”, ”Prima mașină” și ”Investește în tine”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că schimbarea va duce la ”reducerea costurilor de finanțare” în cazul acestor credite.

”Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale se va utiliza indicele de referinţă care va înlocui ROBOR”, a spus Teodorovici.

Cum se va calcula costul finanțărilor pentru ”Prima casă”:

  • rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei (Anterior era ROBOR la 3 luni plus 2% n.r.). Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator. Marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz.
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;

Guvernul vrea să să transforme programul ”Prima casă” în ”O casă, o familie” și să crească nivelul finanțării garantate de stat pentru cei care își cumpără o locuință cu împrumut bancar.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply