Pentru cei care își doresc să aibă proprietăți imobiliare aflate în zone scăldate de soare blând, în bătaia brizei proaspete a oceanului și în apropierea apei ireal de albastre, investițiile în Insulele Caraibe ar putea fi alegerea ideală.
Diana Niță
Așadar, de ce să nu alegeți să cumpărați o casă de vis în Republica Dominicană? Argumentele, în rândurile de mai jos.
Țara care încurajează investițiile străine
Înainte de a-și orienta investiția de capital spre o țară străină, orice investitor vrea să aibă certitudinea că decizia luată este una sigură, care nu-i va pune în pericol planurile. Din această perspectivă, alegerea unei astfel de variante de investiții nu poate fi decât fericită, politica statului fiind de încurajare a investițiilor și de a ușura procedurile de dobândire a bunurilor imobiliare. Un argument important este faptul că Republica Dominicană are un climat economic solid, previzibil și stabil, care se poate dovedi extrem de atrăgător pentru investițiile de orice fel. Facilitățile antreprenoriale din această țară sunt binecunoscute celor dornici să investească aici, tot mai mulți cetățeni străini alegând să devină investitori. Este cazul francezilor, de exemplu, care au o pondere considerabilă în rândul investitorilor atrași iremediabil de piața imobiliară dominicană, dar și al cetățenilor americani, germani sau al locuitorilor din țările nord-europene. În prezent, se dorește atragerea potențialilor investitori din țările Asiei, în special a celor din China sau Japonia.
Cele mai atractive prețuri de pe piața imobiliară din Caraibe
Piața investițiilor imobiliare de aici este în continuă creștere, iar dovada constă în numeroșii investitori interesați de sectorul de real estate. Și nici nu e de mirare, având în vedere că prețurile imobiliarelor din Republica Dominicană sunt unele dintre cele mai scăzute din Caraibe. Dar ce este cu adevărat seducător e faptul că prețurile accesibile nu vin la pachet cu o calitate mai scăzută a proprietăților imobiliare, așa cum am fi tentați să credem la prima vedere.
Pe tot cuprinsul globului, proprietățile imobiliare amplasate pe plajă sunt la mare căutare și, ca atare, sunt cotate în consecință. Cu toate acestea, nu este cazul pieței în plină ascensiune a imobiliarelor de lux din Republica Dominicană. Aici, prețurile vilelor cochete și ale reședințelor cu vedere la ocean sunt cât se poate de atractive, în comparație cu prețurile imobilelor asemănătoare din alte locații exclusiviste.
Câștigarea investitorilor prin încurajarea turismului
Turismul este una dintre laturile înfloritoare ale economiei țării. De altfel, cu șase milioane de vizitatori doar în anul 2016 și cu o creștere de 3,8% față de anul precedent în 2017, turismul este motorul care schimbă fața pieței imobiliare locale, nu numai în ceea ce privește închirierile masive din domeniul imobiliar, ci și cererea din ce în ce mai mare de achiziții în acest sector – fie că este vorba de însorita Punta Cana, de luxul din La Romana sau de spiritul de aventură care domnește în Puerto Plata. Drept urmare, mulți vizitatori sunt în continuă căutare de apartamente, ansambluri tip complex rezidențial sau vile, ca reședințe permanente sau temporare.
Foarte important, în Republica Dominicană nu există restricții pentru străinii care vor să investească în domeniul imobiliar. Atrași de surfing și de peisajul idilic, dar și de prețurile cu adevărat tentante, mulți dintre turiști decid să devină proprietari de case în această țară. Da, este vorba nu numai de o politică a taxelor foarte relaxată – scutiri de 50% din taxa pe proprietate pentru cumpărătorii străini, scutiri de taxe pe dividende sau pe câștiguri obținute din dobânzi, scutiri de taxe la transferuri de proprietăți – sau de priveliștea paradiziacă a țărmurilor cu nisip alb și fin care dau dependență, ci și de aerul de chilipir pe care îl are o investiție făcută aici. Un apartament nou construit, amplasat în apropierea plajei, poate fi achiziționat pentru doar 150.000 de dolari sau chiar mai puțin.
Cererea mare din imobiliare accelerează dinamica prețurilor
Pe de altă parte, cererea continuă din sectorul imobiliar a dus la creșterea cu 10% a prețurilor de pe piața de profil în fiecare an, astfel că prețul pentru proprietățile rezidențiale cu vedere la ocean pornește în mod obișnuit de la 100.000 de dolari, în timp ce proprietățile de pe plajă au ca prețuri de pornire sume ce trec de 150.000 de dolari. În ceea ce privește sectorul de lux, prețul cerut pleacă de la cel puțin cinci milioane de dolari, iar în anumite zone, el poate crește considerabil. Numai în anul 2017, volumul tranzacțiilor cu proprietăți de lux a crescut cu aproximativ 10%, această evoluție devenind un tipar în decursul ultimilor ani.
Cu toate acestea, Republica Dominicană continuă să aibă una dintre cele mai accesibile piețe imobiliare din zonă. În orașe precum Puerto Plata, aflate la mare căutare printre turiști și expați, valoarea proprietăților imobiliare se apreciază cu repeziciune. Prețurile apartamentelor și ale locuințelor din cadrul ansamblurilor rezidențiale au, de obicei, o creștere mai accentuată decât în cazul caselor și vilelor. De pildă, un apartament cu vedere la ocean într-unul dintre orașele importante ale țării poate ajunge la 120.000 de dolari, acest tip de proprietate fiind listat la aproximativ 1.700 – 2.500 de dolari pe metru pătrat, în timp ce prețul unei locuințe într-un complex rezidențial poate porni de la circa 250.000 de dolari.