Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

Arhitectura propriei case are un impact puternic asupra psihicului, iar măsura gradului de bucurie resimțit în fiecare zi când ne întoarcem acasă este generată de frumusețea căminului nostru, a interioarelor primitoare, care ne transmit că sunt cu adevărat împlinirea muncii noastre. În același timp, prin remodelare, există salvare și pentru casele care nu ne mai dau satisfacție.

În România, mulți beneficiari trăiesc cu falsa impresie că arhitectura din reviste, cu pozele acelea frumoase care prezintă case de vis, nu e accesibilă pentru ei, posesorii unor economii pentru o casă de talie medie. În acest context, doresc să le transmit cititorilor faptul că această opinie este cât se poate de greșită, iar dacă ei personal sunt sătui de casele lipsite de personalitate de pe marginile tuturor drumurilor noastre, există și arhitecți care le pot oferi mai mult. Pentru a primi însă mai mult, și ei trebuie să caute și să apeleze cu încredere, mai ales la arhitecți tineri, care nu au deprins tehnicile simpliste de a proiecta doar pentru a încasa bani, ci pentru faptul că proiectarea însăși este o plăcere, iar satisfacția cea mai mare a meseriei de arhitect este ca, în final, beneficiarii să-ți dea un telefon – așa cum mi s-a întâmplat și mie – și să-ți mulțumească pentru că le-ai demonstrat că ceea ce ei credeau că este un eșec, casa lor, poate deveni un cămin de care să fie mândri și mulțumiți.

DSC6192 684x1024 - Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

Facebook: Arh. Bogdan Balaban; Fotografiile fac parte din portofoliul sau de lucrari

Este paradoxal cum la noi, o țară cu atât de mulți proprietari, grija primordială a beneficiarilor este să aibă o casă, dar nu și suficientă determinare ca aceasta să fie una frumoasă, ca munca lor să fie transpusă într-un proiect care să bucure ochii și inima oricui. Aceste lucruri, cred eu, sunt datorate acestei iluzii a inaccesibilității frumosului, care este etichetat automat ca fiind scump, sau – în unele cazuri care pe mine, unul, m-au întristat – senzației resimțite de beneficiarii români cum că nu merită ori nu este de nasul lor un rezultat excepțional în materie de design interior sau arhitectură. În esență, vreau să subliniez că neglijența românilor față de frumusețea arhitecturii propriei case, a grădinilor sau interioarelor este rezultatul unei demoralizări, a unei acceptări a statutului inferior altor popoare europene care au acces mult mai facil la ceea ce noi numim „frumosul”. În realitate, casele noastre ne oglindesc pe noi, iar celor care își doresc mai mult, le pot spune doar că pot primi dacă știu unde să caute. 

În timp ce colegii mei arhitecți tineri, inclusiv eu, ne dăm de ceasul morții pentru a găsi clienți și a proiecta calitativ, într-o manieră contemporană, românii preferă în continuare să meargă la așa-zisele fabrici de proiecte. Acele companii care au uitat de mult de valorile arhitectului și au transformat proiectarea într-un fel de notariat sau activitate a vreunei firme de traducători, care vând aceeași casă, iar și iar, fără măcar a da atenție unor detalii minime de frumusețe. Aceste companii sunt cele care promit proiecte într-o săptămână, două, când un proiect necesită cel puțin trei luni pentru a fi conceput, aprobat de beneficiar și apoi întocmite toate actele necesare autorizării. Atunci când ne dorim o casă, trebuie să înțelegem că ieftin și repede înseamnă cu siguranță urât și, în cele din urmă, nesatisfăcător ca rezultat.

Orice om care deține o casă și nu este mulțumit de aspectul ei, de modul de organizare a spațiilor, poate apela la serviciile unui arhitect pentru a o remodela, atât la exterior, cât și la interior. Desigur, actul proiectării va costa la fel de mult ca proiectarea unei locuințe noi atunci când vrem să modificăm întreaga casă, dar rezultatul va fi în final cel pe care nu l-ați avut din prima, din cauza neglijenței – sau din cauza modei anilor 2000, care a făcut din România un ținut al caselor urâte și identice în urâțenia lor.

Etape ale modificării caselor existente

Rigorile legii nu pot fi ocolite, iar remodelarea unei fațade sau recompartimentarea unei locuințe implică o serie de documente. Acestea, la fel ca la o construcție nouă, trebuie să fie realizate de un arhitect, un inginer de structuri și unul de instalații.

În cazul clădirilor existente ar putea să apară un cost în plus față de proiectele pornite pe un teren gol, și anume realizarea releveului locuinței existente, care trebuie măsurată și reprezentată grafic în planșe de arhitectură, pentru a putea apoi ca pe acest suport să fie realizat noul proiect. Acesta nu este doar un moft al arhitectului care refuză să lucreze orientativ și să aplice pe șantier, conform realității, niște soluții aproximative. Autoritățile cer, în cazul unor remodelări sau recompartimentări, planșe cu situația inițială și separat cu situația propusă, pentru a putea analiza modificările cerute și încadrarea lor în limitele legii.

8 1024x573 - Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

Toate acestea vor necesita un nou certificat de urbanism, extras de carte funciară, planuri cadastrale, plata unor taxe către stat, asemenea unui proiect nou. Din păcate, faptul că o locuință a fost deja construită nu ne scutește de noi taxe în cazul unei extinderi sau remodelări. Tot ceea ce întreprindem în materie de construcții necesită plata unor taxe către stat. Cu toate acestea, pentru cei nemulțumiți de propria casă sau pentru cei care cumpără una veche și doresc renovarea și modificarea ei, acest proces este singura soluție posibilă.

Este important de înțeles că deși există niște limitări, este posibilă schimbarea radicală a proiectului existent și transformarea sa într-o casă care să ne mulțumească pe toți, arhitect și beneficiar, deopotrivă.

Am ales să prezint, pentru a vă convinge, un proiect din portofoliul personal. Beneficiarii unei case au realizat, odată ridicată locuința, că rezultatul și plastica de fațadă nu îi mulțumesc și au dorit o remodelare a fațadei pentru a corespunde mai mult cu idealurile lor. După două încercări nereușite cu diverși arhitecți, au ajuns la mine, iar eu, din fericire, am reușit să le întrec așteptările. Așteptări care, conform spuselor lor, erau foarte mici din cauza modelelor primite de la ceilalți arhitecți la care au apelat, aceștia venind către ei cu transformări minimale care nu le schimbau cu nimic percepția asupra casei și nu îmbogățeau substanțial aspectul acesteia.

Am preluat proiectul cu multă încredere și, deși la un moment dat am crezut că nu o voi putea scoate la capăt, evoluând, încercând diverse abordări, am reușit să găsesc o cale de atac. Ceea ce știam de la proprietari este că nu agreează lemnul, că preferă cărămida și că pur și simplu nu le place casa, dar nu își pot imagina nicio soluție în afară de demolare – ceea ce nu constituia însă o rezolvare.

2 1 1024x573 - Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

În acest context, proporțiile casei nu erau cele mai reușite, mai ales din cauza diferențelor de înălțime ale celor două ape ale acoperișului. Pentru a ascunde această proporție nefericită, am ales să anulez streașina acoperișului de pe fațada principală și cea posterioară și am realizat un atic, în spatele căruia acoperișul actual se păstrează. Odată cu acest gest, întreaga proporție a casei s-a schimbat, aceasta căpătând o formă mai tradițională, dar și mai primitoare și mai zveltă.

Intrarea era realizată printr-un decupaj în gabaritul casei. Pentru a amplifica vizual accesul, am creat o acoperire consolă care continuă dintr-o balustradă ce te întâmpină când te apropii de casă, creând o intrare impunătoare și vizibilă pe fațadă. În cealaltă parte a ușii, în loc de balustradă am realizat o jardinieră care să protejeze intrarea de ploi, vânt și zăpadă, fără a închide cu perete și a sufoca accesul. Pentru a mă asigura că plantele din jardinieră își vor face treaba tot anul, am propus plante care nu se usucă iarna, ci rezistă la temperaturi extreme și sunt mereu verzi.

În același timp, am avut nevoie de accente de fațadă. Întrucât casa nu avea decroșuri sau o formă particulară, ci era dreptunghiulară, dar și fiindcă nu se doreau orizontale pe fațadă din cauza păsărilor din zonă, am ales ca pe fațada principală să preiau pantele acoperișului pentru a crea un ancadrament pentru ferestre cu aceeași formă vernaculară de casă. Am combinat astfel albul cu cărămida aparentă.

Pe fațada laterală am realizat elemente verticale care să „rupă” din plictiseala fațadei, dar și pentru a „juca” materialele folosite – tencuială drișcuită albă, cărămidă aparentă și cărămidă aparentă intercalată, care imită un model tradițional pentru fațadele din cărămidă.

20180218 131559 1024x768 - Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

Fațada posterioară avea un balcon, terasă neacoperită, dar și un decroș. Aceste aspecte mi-au oferit material de lucru și, datorită lor, partea din spate a putut fi transformată mai spectaculos.

Pentru acoperirea terasei, am preluat la scară mai mică elementele verticale din fațada laterală și am creat o structură cu formă vernaculară, pe care poate fi întinsă o perdea impermeabilă pentru a acoperi terasa cu locul de luat masa. Balconul de la etajul 1 al casei a fost împrejmuit cu o balustradă simplă de lemn, iar decroșul l-am folosit pentru crearea unui element care să ofere jocuri de lumină și umbră pe fațadă. Astfel, am folosit la fațada posterioară aceeași structură vernaculară de stâlpi cu grinzi în unghi de acoperiș, iar acest nou element care maschează și stâlpul de la parter al balconului este prins de peretele casei cu grinzi metalice subțiri, care lasă în a doua jumătate a zilei umbre interesante pe fațadă și oferă și o umbră parțială balconului de la etaj. În cazul în care se dorește, și aici poate fi așezată o perdea impermeabilă care să protejeze de ploaie și soare puternic pe timp de vară.

Terasa din spate este gândită, de asemenea, pentru a putea fi închisă pe timp de iarnă într-un material impermeabil din plastic, pentru crearea unei sere încălzite cu reșou exterior, accesul în acest spațiu făcându-se direct din zona de luat masa.

20180218 132008 768x1024 - Remodelarea, o soluție posibilă pentru salvarea caselor

Atât pe fațada frontală, cât și pe cea posterioară jardinierele sunt nelipsite, fiind un element care face legătura între casă și grădină. În curând vă voi prezenta și proiectul de grădină al acestei case și veți înțelege mai bine de ce este important ca locuința să nu existe separat de grădină, înconjurată doar de trotuare și nu într-o relație directă cu vegetația, care are un rol important în realizarea unui climat cât mai bun atât în interiorul casei, cât și în curte.

Mi-aș dori ca prin această prezentare să vă fi convins să demarați un proiect nou, o remodelare de fațadă sau pur și simplu o reinventare a grădinii sau intrării în casa dumneavoastră. Există și schimbări mici care nu necesită acte și aprobări; puteți găsi nenumărate soluții dacă cereți ajutorul unui specialist în demersul dumneavoastră.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply