Modificări la TVA 5% pentru locuințe: Ar putea crește numărul cumpărătorilor în scop investițional

Două noi modificări privind regimul TVA pentru achiziția locuințelor ar putea conduce la o creștere a volumului investițiilor în sectorul rezidențial începând cu acest an.

Începând cu 2019 au fost eliminate două condiții din Codul Fiscal în ceea ce privește mecanismul de TVA redus pentru cumpărarea unei case, potrivit experților EY Romania. Este vorba de (1) limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare și (2) limitarea numărului de locuințe achiziționate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziționa doar una de către o persoană fizică).

”Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidențial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiției privind suprafața terenului, având în vedere că majoritatea locuințelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamentele (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare)”, se arată în opinia semnată de Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România și Lucian Vițelaru, Coordonator drept imobiliar Radu și Asociații.

Datele din piață arată că 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 lei. Modificările din Codul Fiscal nu vor afecta în niciun fel pe cei care doresc să achizizționeze o locuință cu TVA 5%. 

Autorii analizei concluzionează că va crește numărul celor care cumpără o casă în scop investițional.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply