În contextul reducerii numărului de tranzacții imobiliare, prețurile locuințelor și-au atenuat ritmul de creștere, ajungând la un nivel de 5,6% în trimestrul trei din 2018 față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport de piață realizat de imobiliare.ro.
În trimestrul trei din 2017, indicatorul de creștere se situa aproape de pragul de 10%.
”Tendința generală de încetinire a creșterii prețurilor locuințelor poate fi pusă pe seama stabilizării pieței rezidențiale, în contextul temperării apetitului pentru achiziții. Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) din marile orașe ale țării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic față de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziții au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanța, -9% în Iași, -7% în Brașov și, respectiv, -3% în Timișoara. Pe de altă parte, în condițiile unei creșteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune că cererea s-a menținut, practic, la un nivel constant în București. În Cluj-Napoca, însă, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, față de anul precedent”, arată reprezentanții imobiliare.ro într-un comunicat.
În Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (față de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). Aici, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 8,6% în orașul de pe Someș (comparativ cu aproximativ 14% în trimestrul anterior).
În Brașov, suma medie cerută de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util (de la 1.040 de euro pe metru pătrat util). În acest context, orașul de la poalele Tâmpei depășește Clujul în ceea ce privește diferențele de preț la 12 luni, cu un avans de 8,9%.
Pe piața din București s-a înregistrat cel mai mic avans la prețurillor apartamentelor, respectiv, 0,4% până la 1.290 de euro pe metru pătrat util.
Comparativ cu perioada similară din 2017, apartamentele din Capitală sunt cu 6% mai scumpe.