Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri

Diana Nita

, Real News

La începutul anilor ‘60, preşedintele SUA de atunci, John F. Kennedy, şi soţia lui au construit o casă, deloc extravagantă, în Rattlesnake Mountain, lângă Middleburg, în statul Virginia. De proiectarea casei s-a ocupat chiar Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy, care şi-a imaginat-o ca pe un cămin adevărat, simplu şi funcţional, un loc cald şi plăcut în care să se regăsească toţi membrii familiei, în mijlocul unui peisaj fermecător.

Din păcate, nici preşedintele, nici ceilalţi membri ai familiei nu s-au bucurat prea mult de noua casă, la scurt timp după finalizarea ei, Kennedy căzând victimă atentatului care i-a curmat viaţa.

Construcția casei a costat 127.000 de dolari

Denumită Wexford după locul de baştină al strămoşilor familiei Kennedy din Irlanda și aflată la doar o oră distanță de Washington, casa construită după planurile Primei Doamne se află pe o proprietate care se întinde pe 166 de pogoane de teren. Intimitatea nu a fost singurul atu conferit de zona în cauză. Jackie a amenajat aici și un teren ideal de călărie, un loc propice de vânătoare și, în general, de petrecut timpul cu copiii în aer liber. Scoasă la vânzare contra sumei de 3,99 milioane de dolari, casa care a aparţinut cuplului prezidenţial și în care acesta a investit pentru a o construi 127.000 de dolari s-a vândut în anul 2017 cu 2,85 milioane de dolari.

casa dos kennedy em virginia 13 copy 1024x683 - Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri casa dos kennedy em virginia 6 copy 1024x683 - Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri

Ideea unui refugiu pentru familie, amplasat în mijlocul naturii, i-a aparţinut lui Jackie, care şi-a folosit propriul simţ estetic pentru a creiona structura viitoarei case, cu ajutorul unui arhitect local, Keith Williams, care a transpus pe hârtie ideile Primei Doamne. Astfel, structura căminului prezidenţial s-a bazat pe o construcţie cu un singur nivel cu 15 încăperi, dintre care cinci dormitoare, plus încă două pentru personal, o sufragerie şi o cameră de zi. Bucătăria, cât se poate de simplă, a fost imaginată de Jackie luând-o ca model pe cea din casa mamei sale, Janet Auchincloss. Proprietatea mai dispunea de un teren de tenis și de o piscină, dar și de un iaz și un grajd pentru cai.

Are un buncăr pe care familia l-ar fi folosit în caz de pericol

Fidelă stilului impecabil al lui Jackie în privinţa designului şi detaliilor, precum şi a materialelor folosite la realizarea sa, reşedinţa Wexford de tip ranch este simbolul unei ere prospere din timpul Războiului Rece, cu silueta ei dominată de uşi glisante din sticlă, cu biblioteca încorporată în pereți, terasa lungă cu lespezi de piatră şi având la subsol un buncăr antiaerian, pentru cazul în care integritatea fizică a familiei prezidențiale ar fi fost pusă în pericol. Chiar dacă nu este perfect proporţionată, casa a fost gândită pentru a oferi tuturor membrilor familiei un spaţiu personal pe care să îl folosească după propria dorinţă. Astfel, Jackie obişnuia să spună că reşedinţa din Virginia este locul în care fiecare membru al familiei se bucură de intimitate şi poate să desfăşoare activităţile care îi sunt pe plac: preşedintele să aibă întâlniri de lucru, copiii să se uite în voie la televizor, iar stăpâna casei să picteze sau să lucreze la birou.

dam images daily 2015 02 ta kennedy john jacqueline kennedy virginia house plans auction 06 copy 789x1024 - Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri dam images daily 2015 02 ta kennedy john jacqueline kennedy virginia house plans auction 03 copy 1024x819 - Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri

Reproduceri din Kama Sutra decorau camera de zi

Pentru a crea o atmosferă cât mai relaxată, pereţii camerei de zi au fost zugrăviți în culoarea roz, în timp ce sufrageria a fost decorată cu scaune în stilul Ludovic al XVI-lea şi cu obiecte de artă aduse de Prima Doamnă cu ocazia călătoriei în India, în 1962, mici picturi sub forma unor reproduceri din Kama Sutra.

Dormitorul lui Jackie a fost decorat folosindu-se același motiv floral atât pentru pereți, cât și pentru draperii și tapițerie, punând astfel în valoare piesele de mobilier de culoare neagră, în stil victorian, și șezlongul capitonat asemănător cu cel din dormitorul de la Casa Albă al Primei Doamne. Pentru dormitorul decorat cu dantelă al fiicei cuplului prezidențial, Caroline, au fost alese piese de mobilier în culori pastelate, în stil provincial francez, care era la modă în anii ‘60, în timp ce pe terasă dețineau supremația câteva scaune Adirondack de culoare verde, perfecte pentru momentele de relaxare, alături de măsuțe de cafea plasate la umbra unor umbrele galbene.

Jackie a vândut casa la un an după moartea soțului ei

Deși Jackie era încântată de reușita proiectului ei de suflet din Virginia și de peisajul încântător din zonă, se pare că președintele Kennedy nu i-a împărtășit entuziasmul de la început, ba chiar ar fi spus la un moment dat că ranch-ul nu-i place deloc. În cele din urmă și-a schimbat părerea, ca dovadă că eforturile Primei Doamne de a avea casa ideală nu fuseseră în zadar. Din păcate, Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri aici. Ultima vizită a familiei a avut loc în data de 10 noiembrie 1963, cu numai câteva zile înainte ca președintele să fie asasinat la Dallas, pe 22 noiembrie. După tragicul eveniment, Jackie s-a retras aici pentru un timp, însă a vândut proprietatea la un an după moartea soțului ei.

dam images daily 2015 02 ta kennedy john jacqueline kennedy virginia house plans auction 04 copy 1024x683 - Casa din Virginia în care preşedintele John F. Kennedy a petrecut doar trei weekend-uri

Peste ani, un alt cuplu prezidențial, Ronald și Nancy Reagan, a locuit în casa atât de îndrăgită de Jackie, la invitația proprietarului de atunci, în timpul campaniei pentru prezidențiale și pe durata tranziției la poziția cea mai înaltă în stat.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply