Analiză: Perspective optimiste pentru piața imobiliară europeană

Catalin Socol

, Real Market

Piața imobiliară europeană este una dintre cele mai stabile din întreaga lume. Deși, în ultima perioadă, îngrijorările privind evoluția pieței rezidențiale și de birouri s-au accentuat, conform unui sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene, liderii departamentelor de investiții din marile companii se arată, în general, optimiști.

Good to know

Cu peste nouă miliarde de euro, un nivel-record al investițiilor, a fost stimulată piața imobiliară din Roma, anul trecut

În ceea ce privește Brexitul, marile companii de consultanță imobiliară consideră că piața din Regatul Unit va fi puternic afectată de consecințele acestui proces – pe care nu le-a resimțit până acum –, în special prin dificultățile pe care le va întâmpina în atragerea forței de muncă. Mai mult de trei sferturi dintre respondenți cred că relocarea companiilor importante va continua, spre Europa continentală, iar Londra va pierde din importanța sa ca centru financiar și de afaceri.

În privința piețelor imobiliare cu un potențial investițional bun, de remarcat sunt Spania, Italia și Olanda

În același timp, sondajul menționat indică faptul că instabilitatea politică la nivel național nu este considerată a fi atât de problematică precum în anii precedenți, când au existat temeri extinse asupra amenințării curentelor politice ca naționalismul. Aceste temeri au fost domolite, cel puțin până la următoarele runde de alegeri generale, deși îngrijorările persistă, mai ales în privința unor state precum Italia sau Turcia. Cu toate acestea, sondajul a arătat că, pentru piața imobiliară italiană, cererea a rămas constantă. În cazul orașului Milano, spre exemplu, unitățile rezidențiale se vând fără probleme, chiar și cu randamente investiționale de sub 4%.

O altă temere a investitorilor imobiliari, legată de factorul politic, este apariția unui război comercial ce poate afecta direct sectorul construcțiilor, în special prin creșterea tarifelor portuare, care se va reflecta direct în prețul materialelor de import utilizate.

1384974259000 Riga panoramio by Igor Grochev copy 1024x681 - Analiză: Perspective optimiste pentru piața imobiliară europeană

Pe de altă parte, până la jumătatea anului 2019, Banca Centrală Europeană și-a propus să încheie programul de cumpărare de obligațiuni, afectând direct state precum Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, cărora le-a facilitat finanțarea pe piețele de capital încă de la începutul crizei economice din 2008.

În general, liderii celor mai importante companii imobiliare ce activează la nivel european rămân optimiști în privința dezvoltării și profitabilității investițiilor lor, însă față de anul trecut, se remarcă o îngrijorare ceva mai mare vizavi de impactul atingerii unui final de ciclu economic.

Deși există îngrijorări, majoritatea liderilor companiilor de real estate consideră că suntem departe de a avea o depreciere semnificativă, iar piața imobiliară este probabil să se stabilizeze la o valoare bună a randamentelor investiționale. În ultimii zece ani, investițiile imobiliare au continuat să crească ca pondere în cazul investitorilor instituționali, datorită randamentelor bune și valorizării constante a activelor imobiliare.

Conform sondajului companiei PwC, chiar și în cazul unei viitoare recesiuni, liderii din sectorul de investiții nu consideră că piața imobiliară reprezintă un factor de risc pentru sectoarele bancar și financiar.

AufmacherImmo copy 1024x576 - Analiză: Perspective optimiste pentru piața imobiliară europeană

În ciuda unei scăderi a investițiilor în toate cele trei mari puteri economice europene, Marea Britanie, Germania și Franța sunt în continuare favoritele investitorilor europeni, a declarat Larry Young, liderul Grupului Internațional de Investiții din cadrul BNP Paribas Real Estate.

9b806079dc860500400fa0061676fef9 copy 1024x664 - Analiză: Perspective optimiste pentru piața imobiliară europeană

În privința piețelor imobiliare cu un potențial investițional bun, de remarcat sunt Spania, Italia și Olanda. Cu două piețe-cheie – Milano și Roma –, Italia continuă să atragă investiții importante.

Piața din Milano este condusă de o creștere a investițiilor naționale și de o bună absorbție a fondurilor, rata de neocupare a locuințelor rămânând scăzută, iar nivelul chiriilor menținându-se stabil. Cât despre piața imobiliară din Roma, aceasta a fost stimulată anul trecut de un nivel-record al investițiilor, de peste nouă miliarde de euro.

Spania este, de asemenea, pe lista investitorilor internaționali în ceea ce privește potențialul de dezvoltare, unde Madrid și Barcelona prezintă tendințe ascendente încurajatoare. În capitala Madrid, rata de neocupare este în scădere, în vreme ce chiriile cresc într-un ritm lent, dar constant. În același timp, în Barcelona s-a remarcat o creștere puternică a pieței imobiliare anul trecut, iar asemenea Madridului, ratele de neocupare rămân la un nivel scăzut și prețurile de închiriere sunt într-o creștere constantă.

În Olanda, unde economia este concentrată asupra capitalei Amsterdam, scăderea semnificativă a locurilor de muncă vacante și creșterea – mai mare decât cea anticipată – a chiriilor reprezintă doar începutul unei tendințe puternice. Astfel, chiriile sunt așteptate să își continue majorarea, cu 4-5% pentru acest an, iar randamentele investiționale să se mențină constante, în jurul ratei de 4% pe an.

panoramic view of gran via madrid spain 1 copy 1024x682 - Analiză: Perspective optimiste pentru piața imobiliară europeană

Atât la nivelul statelor europene și cu atât mai pregnant în țara noastră, pentru o creștere sănătoasă a pieței imobiliare este esențial ca autoritățile să acorde o importanță majoră infrastructurii și dezvoltării continue a sistemului de transport.

În România, problema infrastructurii precare a pus serioase piedici investițiilor imobiliare, atât în cazul centrelor regionale în plină dezvoltare și al Capitalei, sufocate de traficul aglomerat, dar și în cazul centrelor a căror dezvoltare este încetinită de lipsa conexiunilor de transport și a autostrăzilor, cum este, de pildă, Iașiul. 

Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019. 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply