Cluj-Napoca, investiții importante în rezidențial și office

Catalin Socol

, Real Market

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a fost caracterizată în multiple feluri, iar boom-ul înregistrat în ultimii ani a fost deseori comparat cu perioada 2007-2009. Cert este că, în ultima vreme, cererea crescută și puterea de absorbție a apartamentelor noi, cât și prețurile medii ridicate înregistrate în orașul de pe Someș au adus numeroși dezvoltatori importanți. Orașul este acum subiectul unor investiții semnificative în sectorul rezidențial și office, reprezentând un punct de atracție atât pentru dezvoltatori locali, naționali, dar și pentru companii internaționale.

Peisajul rezidențial al orașului urmează să se îmbogățească în următorii doi ani cu câteva proiecte ce vor deveni de referință și vor stabili noi standarde în conceptul de locuire, pentru un oraș cu puțin peste 300.000 de locuitori.

Încă de anul trecut, un important dezvoltator internațional a început procesul de vânzare pentru primele sale două proiecte din țara noastră, altele fiind deja în curs de realizare. Dezvoltatorul belgian Speedwell încearcă să aducă în România un concept tot mai popular în Europa de Vest, live&work, aducând biroul aproape de casă.

În Cluj-Napoca, alături de o componentă de birouri, de circa 12.000 de metri pătrați închiriabili, reprezentând recondiționarea unei vechi fabrici, Record Park aduce și două imobile rezidențiale, ce vor cuprinde inclusiv un total de aproximativ 1.000 de metri pătrați de spații de retail.

Maurer Imobiliare Cluj 05 4 1024x576 - Cluj-Napoca, investiții importante în rezidențial și office

Cu predare în a doua jumătate a anului 2020, proiectul este vândut în proporție de peste 50%, potrivit dezvoltatorilor. Conceptul său se bazează pe înglobarea, la un loc, a spațiului de birouri, a componentei rezidențiale, de servicii, spații verzi și zone de sport, iar poziționarea, la doar câteva minute de centrul orașului, îl face un proiect cu adevărat dezirabil.

Un alt dezvoltator important pentru piața din țara noastră, Maurer Imobiliare, a început în oraș, chiar pe malul Someșului, construcția Maurer Panoramic, un imobil rezidențial cu 21 de etaje și cinci niveluri de subsol, unde apartamentele de două camere se ridică sensibil peste pragul psihologic de 100.000 de euro. Pentru piața din Cluj-Napoca, am putea compara proiectul cu ce au însemnat pentru București complexuri rezidențiale landmark, ca Asmita Gardens sau Alia Apartments – Arcul de Triumf. Rămâne să vedem cât de bine se va alinia acest proiect conceptului exclusivist pe care îl promovează. Acesta este primul și singurul proiect rezidențial de pe piața high-end pe care dezvoltatorul brașovean îl ridică în acest moment, după mai bine de zece ani de dezvoltare imobiliară.

RecordPark 1024x307 - Cluj-Napoca, investiții importante în rezidențial și office

Un alt proiect ce ar putea deveni un adevărat punct de referință, cu un concept inedit și un design futurist, este Wings, aparținând dezvoltatorului Studium Green. Proiectul este unul îndrăzneț și, cu siguranță, la fel ca în cazul Maurer Panoramic, execuția și atenția la detalii vor prima, urmând ca în momentul finalizării să ne convingem dacă acesta atinge standardul impus pentru țara noastră de proiecte de referință din Capitală. Cu o poziție puțin mai îndepărtată de centrul orașului, Wings este un proiect ambițios, ce frapează în primul rând prin forma sa inedită. În mod cert, terasele etajate ale complexului și priveliștea asupra aglomerării urbane clujene vor face deliciul viitorilor locatari. Totodată, un mare plus îl reprezintă pre-certificarea RoGBC (Romania Green Building Council) ca proiect verde – Green Homes. Deși este realizat de un dezvoltator cu experiența a șapte proiecte anterioare, deja finalizate, Wings constituie o provocare pentru cei de la Studium Green, care par receptivi la standardele internaționale în construcția unităților rezidențiale la calitate ridicată. Cu prețuri ce pornesc de la 1.300 de euro pe metru pătrat util, apartamentele sunt deja, în mare parte, contractate.

Clujenii aduc pentru țara noastră și o premieră, prin turnul rezidențial West City Tower, care va fi cel mai înalt bloc de locuințe din România. Acesta va cuprinde 182 de apartamente, iar unul dintre cele două lifturi ale sale va fi de tip panoramic.

West City Tower, ridicat la intrarea vestică a orașului, pe Calea Florești, va avea 25 de etaje cu unități rezidențiale, cinci niveluri de parcare, iar parterul va fi destinat spațiilor comerciale. Construcția se află momentan la nivel de structură, zidărie și tâmplărie. Prețurile sunt puțin mai mari decât în cazul proiectului concurent, al celor de la Studium Green, dar sensibil mai mici decât cele solicitate pentru Maurer Panoramic și se situează la aproximativ 1.500 de euro pe metru pătrat util. Diferența de preț o putem pune și pe seama poziționării, proiectul brașovenilor de la Maurer beneficiind de o localizare mai apropiată de centrul orașului. Deși reprezintă un punct de reper pentru dezvoltarea rezidențială din Cluj-Napoca, West City Tower a întâmpinat și reacții negative, inclusiv din partea unor demnitari locali, fiind considerat nepotrivit din punct de vedere al dezvoltării urbanistice a orașului.

La câteva minute de centrul Clujului, cu o poziționare foarte bună, descoperim și proiectul Platinia Elite Residence. Deși mai puțin impresionant ca dimensiuni decât Wings, Maurer Panoramic sau West City Tower, Platinia se înscrie mai bine în armonia pe care o definește și Record Park. Cu finisaje premium, un design elegant și excelând prin poziție și serviciile oferite locatarilor, acest proiect a reușit să aducă în orașul de pe Someș un concept high-end complet, întrunind criterii esențiale în piața de real estate. Deja finalizat, imobilul are un aspect modern, care se integrează bine în peisajul urbanistic al zonei istorice în care se află. Ansamblul, alături de celelalte două proiecte ale aceluiași dezvoltator, este vândut integral.

wings galery 2 min 1024x530 - Cluj-Napoca, investiții importante în rezidențial și office

Efervescența pieței imobiliare clujene se evidențiază prin aceste cinci proiecte marcante, care și-au propus să aducă în orașul transilvănean un nou standard de locuire. Totuși, îmbinarea designului interior și exterior cu facilitățile pe care un proiect superior calitativ ar trebui să le întrunească lasă pentru dezvoltatorii autohtoni loc de evoluție. Cu siguranță, tendința generală este spre construcții verzi, ce protejează mediul și oferă rezidenților costuri reduse și un confort crescut, însă Cluj-Napoca are, în acest moment, prea puține proiecte imobiliare ce tind spre acest standard.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply