Piața de retail din România a înregistrat un avans considerabil în lunile aprilie și mai ale anului 2025, cu aproximativ 150.000 mp de noi spații comerciale inaugurate.
Această suprafață reprezintă 80% din totalul livrărilor înregistrate pe parcursul întregului an precedent, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.
Această creștere notabilă vine după T1, în care nu a fost finalizat niciun proiect nou de retail la nivel național.
Printre proiectele majore livrate se numără centrul comercial super-regional Mall Moldova, deschis luna trecută în Iași. În ciuda acestui ritm accelerat, stocul modern de spații de retail din România a ajuns la aproximativ 4,7 milioane mp, corespunzând unei densități de 250 mp/1.000 de locuitori. Aceasta este unul dintre cele mai scăzute niveluri atât din Europa, cât și din regiunea ECE.
Perspectivele pentru piața de retail românească sunt optimiste, dezvoltatorii anunțând planuri semnificative de investiții. Peste 600.000 mp de spații de retail urmează să fie livrate până la sfârșitul deceniului, ceea ce va contribui la reducerea decalajului dintre România și celelalte țări din regiune.
Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, explică: „Dezvoltatorii își concentrează atenția pe proiecte de mari dimensiuni, cu funcțiuni mixte și componente de divertisment, care să răspundă noilor comportamente de consum. În paralel, digitalizarea experienței de cumpărare și integrarea canalelor online-offline vor deveni factori cheie în diferențierea ofertelor comerciale. Pe de altă parte, ritmul susținut de creștere a vânzărilor cu amănuntul, mai ales pe segmentul produselor nealimentare, chiar și într-un context economic caracterizat de o volatilitate crescută, încurajează realizarea de noi investiții”.
Vânzările de retail au înregistrat o creștere de 3,5% în T1, impulsionate de avansul cu 7,8% al vânzărilor de produse nealimentare, în ciuda unei scăderi de 2% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun. Agenția de rating Moody’s estimează o creștere medie anuală de 3% a vânzărilor de retail în România până în 2030, în comparație cu o prognoză de doar 1% pentru zona Euro.
Piața de retail rămâne atractivă și pentru investitorii în active imobiliare, cu tranzacții de peste 110 milioane de euro în T1, reprezentând peste 64% din volumul total analizat. Aceste tranzacții au vizat exclusiv proprietăți din afara Bucureștiului.
Chiriile pentru centrele comerciale și spațiile stradale s-au menținut stabile, ajungând la un maxim de 90 euro/mp/lună, respectiv 60 euro/mp/lună în București, și între 50-65 euro/mp/lună în orașe secundare precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.