Piața de birouri din România: IT-ul domină cererea, Cluj-Napoca înregistrează cea mai mică rată de neocupare

Între 2020-2024, suprafața netă închiriată (excluzând renegocierile) în București și principalele orașe regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) a fost de circa 1,06 milioane mp, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafața închiriată este comparabilă cu stocul total de birouri din cele patru orașe regionale sau cu 30% din stocul din București.

Companiile din IT, producție, industrie, sectorul medical și farmaceutic au fost cele mai active pe piața închirierii de birouri din România în ultimii cinci ani, generând peste jumătate din cererea de spații noi. 

Sectorul IT, cu o contribuție de aproape 7% la PIB, a generat peste 35% din cererea nouă de birouri, cu 375.730 mp tranzacționați la nivel național. Pe locurile următoare se situează producția și industria (9,2%), sectorul farmaceutic și medical (9%), serviciile profesionale (8,1%) și sectorul financiar (7,1%).

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a explicat: „În ultimii cinci ani, companiile din IT au fost principalul motor al pieței de închirieri de birouri din România, menținând o cerere constantă pentru spații moderne, în ciuda ajustărilor de suprafață operate de unele firme”. 

Cluj-Napoca are cea mai mică rată de neocupare (6,6%), în timp ce Iașiul înregistrează cea mai mare (19,4%). În București, rata de neocupare a scăzut la 14,2% la finalul anului 2024. 

Chiria de referință în București a atins 21 euro/mp/lună (+10,5% față de 2020), iar în orașele regionale a crescut cu până la 13%, ajungând la 17 euro/mp/lună.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo