Agenție: Crește numărul locuințelor achiziționate prin credite bancare

Alex Moldovan

, Real News

Procentul imobilelor achiziționate prin credit a crescut cu 40%  în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Reducerea dobânzilor bancare și ofertele băncilor pentru acest produs se numără printre factorii determinanți ai acestei tendințe, potrivit barometrului RE/MAX România.

Potrivit reprezentanților RE/MAX România, Semestrul 1 2024 a fost marcat de o abordare mai activă a cumpărătorilor de imobiliare, reflectată într-o creștere cu 5% a volumului tranzacțiilor de vânzări și o creștere a valorii proprietăților cu circa 8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția pozitivă pe acest segment se datorează, în principal, reducerii dobânzilor la creditele ipotecare și creșterii prețului de tranzacționare a proprietăților. 

Ofertele băncilor pentru acest produs a determinat și creșterea procentului imobilelor achiziționate prin credit, cu 40% față de primul semestru al anului precedent. Pe de altă parte, din datele RE/MAX România reiese și o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul închiriere, față de S1 2023.  

Cele mai multe intermedieri realizate de birourile RE/MAX România s-au înregistrat pe segmentul rezidențial – aproximativ 90% din totalul tranzacțiilor și doar 10% fiind pe zona comercială și industrială. Totodată, cele mai căutate tipuri de locuințe au fost apartamentele cu două camere, urmate de case și apartamentele cu trei sau mai multe camere. Printre preferințele românilor s-au mai evidențiat și apartamentele vechi, în detrimentul celor noi, precum și proprietățile situate în zonele limitrofe.   

În primul semestru al acestui an am observat o tendință clară de creștere a numărului de tranzacții de vânzare, impulsionată de accesibilitatea sporită la sursele de finanțare. Pentru a doua parte a anului anticipăm că această tendință va continua, cu o posibilă creștere a prețurilor în orașele cu potențial ridicat. Accesul mai facil la credite și ofertele competitive ale băncilor vor juca un rol crucial în această evoluție”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.  

La nivel valoric, în topul tranzacțiilor intermediate de consultanții RE/MAX România în S1 2024 se află o proprietate industrială din Brașov , cu o valoare de 2,1 mil. Eur, respectiv două terenuri rezidențiale, aflate în București și în Brașov,  cu prețuri de peste 2 mil Eur și 1,5 mil Eur.  

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA