Dubai și Sidney, în topul creșterilor de prețuri la locuințe de lux în 2024

Proprietățile rezidențiale de lux au continuat să se aprecieze în ciuda estimărilor destul de pesimiste privind evoluția economiei globale cauzate în primul rând de dobânzile crescute. Astfel, un raport al Savills arată că dintre cele 30 de orașe globale majore monitorizate, 17 vor înregistra o creștere mai lentă a valorii activelor de lux decât în 2023. Cu toate acestea, se prognozează că 13 orașe vor avea o creștere egală sau chiar ușor îmbunătățită în 2024.

Raportul Savills notează că piețele imobiliare rezidențiale de lux din Los Angeles, New York, San Francisco, Seul, Londra, Singapore și Hong Kong ar urma să înregistreze o scădere a prețurilor anul acesta. Metropolele chineze Guangzhou, Hangzhou și Shenzhen se vor afla de asemenea pe o pantă descendentă la nivelul prețurilor pe fondul volatilității pieței și a intervenției autorităților guvernamentale.

Dispersarea industriei tehnologice în orașe cu costuri mai mici din Statele Unite și nivelurile persistent scăzute de prezență la birou vor agrava factorii macroeconomici pentru San Francisco (-3,9% până la -2%) și New York (-1,9% până la <0%) anul acesta. Totodată, Seul și Londra vor înregistra scăderi, însă acestea vor fi mai modeste decât cele așteptate în piață rezidențială per ansamblu datorită unui deficit de active de lux.

Piețele cu prețuri pe metru pătrat relativ mai mici comparativ cu alte orașe din lume par să aibă șanse mari de creștere în anul următor. Cape Town, Barcelona, Madrid și Kuala Lumpur au prețuri sub 800 de dolari pe metru pătrat și se numără printre următoarele patru piețe cu cea mai mare creștere estimată.

Good to know

Cerere mai mare, în orașe cu proprietăți de lux cu prețuri sub 800 de dolari pe metru pătrat

Orașele spaniole Madrid și Barcelona au asistat la un aflux de cumpărători din America Latină și Statele Unite ale Americii în ultimii ani, înregistrând totodată și niveluri mai scăzute ale ofertei. Acest dezechilibru dintre cerere și ofertă va propulsa cel mai probabil prețurile în continuare, ambele orașe estimând o creștere de 2% – 3,9% pentru 2024. Aceasta va contribui la creșterea robustă a prețurilor deja observată la Madrid și Barcelona de-a lungul anului 2023, cu creșteri ale valorii capitalului de 4% și, respectiv, 3,4%.

cityscape 313216 copy 1024x684 - Dubai și Sidney, în topul creșterilor de prețuri la locuințe de lux în 2024

China rămâne o provocare

Aceeași incertitudine legată de perspectivele dezvoltatorilor, pesimismul consumatorilor și oferta limitată care au afectat piețele imobiliare chineze în 2023, se vor prelungi probabil și în 2024. Guangzhou, Hangzhou și Shenzhen se așteaptă la ușoare scăderi de prețuri de -1,9% până la <0%, în timp ce Beijing și Shanghai anticipează o stagnare anul acesta.

O economie internă modestă și o slăbire a Chinei continentale vor avea un impact asupra pieței imobiliare rezidențiale de lux din Hong Kong, cu o estimare de scădere a prețurilor cu peste -10%. Totodată, piața ar putea înregistra noi scăderi de prețuri și anul acesta. Cu toate acestea, orașul va rămâne cel mai scump din lume la capitolul prețurilor pe metru pătrat la locuințelor de lux.

Sydney și Dubai au cea mai puternică creștere prognozată pentru 2024

Raportul Savills arată că Sydney și Dubai vor continua să beneficieze de o creștere a populației cu venituri mari. De altfel, Sydney se confruntă cu o cerere ridicată pentru locuințe de lux de calitate, însă oferta rămâne scăzută. Dezechilibrul va persista probabil pe parcursul anului 2024, determinând o creștere a prețurilor între 8% și 9,9%. Dubai a fost lider mondial în aprecierea valorii capitalului locuințelor de lux în ultimii ani. Prețurile au crescut cu 17,4% de-a lungul anului; totuși, este probabil ca această rată de creștere să încetinească pe parcursul anului 2024 până la aproximativ 4% – 5,9%.

Chiriile au crescut semnificativ în majoritatea piețelor de lux

Raportul Savills mai notează că 28 din cele 30 de orașe monitorizate au înregistrat o creștere a chiriilor. Acestea au crescut în medie cu 5,1%, comparativ cu un avans mediu al prețurilor de 2,2% în 2023.

Good to know

Chiriile au crescut anul trecut în medie cu 5,1% în marile piețe rezidențiale de lux din lume

Pe parcursul anului 2023, chiriile rezidențiale de lux din Lisabona au crescut în medie cu 39%. Legislația implementată de guvernul portughez la sfârșitul anului 2022, care stipula că proprietarii nu pot crește chiriile cu mai mult de 2%, a redus oferta de proprietăți de închiriat într-o piață care se confrunta deja cu un dezechilibru între cerere și ofertă.

Lisabona rămâne atractivă din punctul de vedere al prețurilor în comparație cu alte piețe cu proprietăți disponibile la închiriere din Europa și va continua probabil să atragă noi chiriași și investitori în anul următor.

Atractivitatea centrelor de afaceri

Chiriile în hub-urile globale Singapore, Hong Kong și New York au depășit creșterile de prețuri în 2023. Oferta limitată de proprietăți, fluxul ridicat de expați și mediul de afaceri puternic au contribuit la atragerea chiriașilor către aceste orașe globale.

ferris wheel 4792152 copy 1024x683 - Dubai și Sidney, în topul creșterilor de prețuri la locuințe de lux în 2024

Singapore a înregistrat cea mai mare creștere a chiriilor din regiunea Asia Pacific, de 12,3%, deși în scădere față de nivelurile din 2022. Această creștere a fost concentrată în primul semestru, chiriile scăzând cu -1,2% în al doilea semestru, fiind prima scădere a prețurilor chiriilor de la începutul anului 2021. Acest lucru se datorează în mare parte finalizării unui număr mai mare de locuințe după o perioadă în care construcțiile au fost afectate de pandemie și deficitul de forță de muncă.

În Hong Kong, cerințele ridicate privind avansul și ratele mari ale dobânzilor, cuplate cu perspectivele incerte ale prețurilor locuințelor, au determinat unii cumpărători să se orienteze către piața închirierilor. Totodată, fluxul de specialiști din China continentală a generat o cerere suplimentară pentru proprietăți de închiriere. Prin urmare, prețurile chiriilor s-au majorat cu 5,9% pe parcursul anului trecut.

Pe fondul ratelor mari ale dobânzilor, potențialii cumpărători se vor orienta în continuare către piețele de închiriere de lux. Anul acesta se preconizează o ușoară creștere a prețurilor de închiriere pentru cele 30 de orașe acoperite de Savills, însă aceasta va rămâne probabil sub media istorică. Amsterdam este prognozat să conducă topul creșterii chiriilor în 2024, cu o creștere estimată între 6% și 7,9% în medie. Piața a cunoscut o creștere bruscă a cererii, la care se adaugă o ofertă limitată și reglementări sporite privind sectorul privat de închirieri, ceea ce va sprijini probabil creșterea prețurilor pe parcursul anului 2024.

Piețele pentru care se anticipează o ușoară scădere a prețurilor de închiriere includ Londra, Kuala Lumpur, Shenzhen, Hangzhou și Guangzhou. Pentru fiecare dintre aceste piețe, se preconizează că prețurile de închiriere vor scădea cu o medie de -1,9% până la <0% în 2024.

Chiria săptămânală în marile piețe rezidențiale de lux

Oraș

Preț pe metru pătrat

New York

22,4 euro

Hong Kong

16,2 euro

Los Angeles

14,2 euro

Tokio  

12 euro

Singapore

9,6 euro

Londra

10,6 euro

Miami 

8,8 euro

Roma

9,2 euro

Paris   

9,3 euro

Atena

8,4 euro

Sursa: Savills

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA