România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană

Alex Moldovan

, Real News

România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel național și costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, relevă un raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București deținea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene.

În analiza SVN Romania a fost luată în calcul cumpărarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, finalizat de cel puțin 30 de ani și amplasat în afara zonelor centrale și semi-centrale ale capitalelor din Uniunea Europeană. De asemenea, a fost luat în calcul un credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15% și cu o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările. Pentru stabilirea dobânzii au fost luate în calcul creditele ipotecare cu dobândă fixă de primele trei bănci din fiecare stat analizat.

Dacă indicatorul SVN are o valoare de 43% în cazul Bucureștiului, rata pentru cumpărarea aceluiași tip de apartament în Budapesta ajunge la 80% din salariul mediu din Ungaria, rata pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Varșovia deține un procent de 83% din salariul mediu din Polonia, în timp cea mai puțin accesibilă capitală din Europa Centrală și de Est este Praga, unde rata medie depășește salariul mediu net pe economie din Cehia, indicatorul având un procent de 115%.

”Nivelul dobânzii nu este singurul indicator relevant pe piața bancară: chiar dacă România are dobânzi mai ridicate comparativ cu statele din vestul Europei, costurile totale ale unui credit sunt semnificativ mai ridicate în celelalte state membre UE, în special din cauza prețurilor imobilelor dar și din pricina costurilor asociate unei tranzacții (comisioane, taxe și asigurări), care se pot ridica și la zeci de mii de euro. 2024 a început cu premise mult mai pozitive pentru piața ipotecară locală și estimăm că dobânzile vor continua să scadă, următoarele luni urmând să aducă și prima dobândă fixă sub 5,5% pe an”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Procentul de 43% pe care o rată medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București îl deține din salariul mediu al unui român este înregistrat într-un context în care peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.

Cele mai recente date BNR arată că în primele 11 luni din 2023 au fost acordate la nivel național credite ipotecare noi în valoare de 5,7 miliarde de euro, în creștere cu circa 27% față de aceeași perioadă din 2022, aceste volume incluzând însă și refinanțările.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA