Cererea de spații de birouri crește pe segmentul companiilor de producție

Alex Moldovan

, Real News

Suprafața medie a unei tranzacții de spații de birouri a fost de 1.810 metri pătrați in primele 9 luni ale anului, cel mai ridicat nivel al ultimilor 4 ani și apropiat de cel din 2019, când a consemnat un record istoric, de 1.900 metri pătrați, așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Față de 2022 și 2021, suprafața medie a unei tranzacții cu spații de birouri în acest an a crescut cu 35%, dinamică ce s-a reflectat în activitatea totală de închiriere din primele 9 luni (de 347.000 metri pătrați), cu 56% peste volumul din perioada similară a anului trecut. Mai mult, trimestrul al treilea a stabilit un record trimestrial istoric în ceea ce privește cererea de spații de birouri, o suprafață totală de 157.100 mp fiind contractată în București.

Dacă activitatea de închiriere se menține cel puțin la nivelul primelor 3 trimestre, putem să asistăm în acest an la depășirea pentru prima dată în istorie a pragului de 400.000 mp de spații de birouri tranzacționati. Cu toate acestea, cererea netă (excluzând renegocierile contractelor existente) a avut o pondere de 35% în volumul total închiriat în trimestrul 3, și de 44% în primele 9 luni. Rata de neocupare a înregistrat o scădere minoră aceasta fiind de 14,9% comparativ cu începutul anului când era 15,2%

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Piața de birouri din București traversează o perioadă dinamică și vedem conturarea unor noi direcții din punct de vedere al cererii. În acest sens, observăm o diversificare a domeniilor de activitate a companiilor care contractează spații de birouri moderne, astfel că sectorul IT&C, care acumula în mod normal aproximativ 40%-50% din suprafața tranzacționată într-un an, a început să piardă din cota de piață si a crescut cererea primita din partea companiilor de producție, cele de servicii profesionale, de servicii financiare, operatorilor de clinici și spitale private și chiar unități de învățământ private. De remarcat este și faptul că, deși cea mai mare parte a cererii este reprezentată de contracte de renegociere pentru spațiile existente, companiile au decis în general să își mențină suprafața ocupată, iar în unele cazuri chiar să se extindă.”.

În T3 2023 am asistat la finalizarea celei de-a doua clădiri a proiectului de birouri U-Center (32.500 mp GLA) dezvoltat de Forte Partners în zona centrală a Bucureștiului, astfel că în primele 9 luni ale anului livrările de noi spații de birouri au totalizat 102.500 mp, urcând stocul la 3,41 milioane mp.

Referitor la chirii, acestea s-au stabilizat în trimestrul al treilea, fără mișcări importante în principalele subpiețe, astfel chiria de referință din CBD menținându-se la nivelul anterior de € 22.00/mp/lună.

În ceea ce privește proiectele aflate în construcție, oferta este destul de limitată (respectiv 80.000 mp de astfel de spații), cel mai redus nivel al ultimilor 16 ani, ca urmare a incertitunilor legate de problemele urbanistice.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA