Chiriile au crescut în marile orașe. Cine conduce în topul scumpirilor?

Alex Moldovan

, Real News

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților pentru începerea unui nou an universitar.

Un avans semnificativ s-a putut observa în cazul locuințelor din Capitală, prețurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump pentru chiriași, arată datele analizate de Imobiliare.ro, primul și cel mai accesat portal imobiliar din România.

De la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, cele mai importante majorări ale prețurilor au putut fi observate în cazul proprietăților din Constanța. La polul opus s-a aflat orașul Timișoara, care se menține cel mai accesibil pentru chiriași.

“Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe.” – Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Garsonierele din Capitală se închiriază, luna aceasta, cu o sumă medie de 320 euro/lună. Apartamentele cu 2 camere, care sunt și cele mai numeroase în oferta locală, au ajuns să se închirieze cu 500 euro/lună, după ce la sfârșitul verii pentru o astfel de locuință un chiriaș trebuia să scoată din buzunar 480 euro/lună. În total, de la începutul anului chiriile au crescut cu 14% în cazul acestui tip de locuință.

La apartamentele cu 3 camere chiria medie se menține în jurul valorii de 650 euro/lună, preț similar cu cel practicat și în Cluj-Napoca. De-a lungul anului, chiriașii au ajuns să plătească cu 12% mai mult pentru a se muta într-o astfel de locuință.

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din țară pentru cei care își doresc să închirieze o garsonieră. Chiria medie practicată pe plan local este de 330 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu 12%, conform datelor Imobiliare.ro.

Pentru un apartament cu 2 camere chiriașii trebuie să își aloce, în medie, un buget de 500 euro/lună, la egalitate cu cel necesar bucureștenilor. În cazul acestui tip de locuințe, proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 16% de la începutul anului și până la mijlocul lunii în curs.

Brașovul ocupă locul al treilea în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe garsoniere din țară. Bugetul mediu pe care trebuie să-l aloce un chiriaș este de 300 euro/lună, la egalitate cu cel necesar pentru închirierea unei garsoniere în Constanța. De la începutul lui 2023, prețurile s-au scumpit cu aproape 14% pe plan local.

Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat cu 450 euro/lună, a doua cea mai piperată chirie din țară, după cea practicată în Capitală și în Cluj-Napoca. Și în cazul acestor locuințe chiriile s-au majorat semnificativ de la începutul anului, respectiv cu 17%.

Chiriile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului în Constanța. În momentul de față, chiriașii trebuie să plătească, în medie 300 euro/lună pentru o garsonieră, după o majorare a prețurilor cu circa 22% din ianuarie și până la mijlocul lunii septembrie.

Bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a ajuns la 430 euro/lună, după un avans cu aproape 21%, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere proprietarii solicită, în medie, o chirie de 560 euro/lună. Și în acest caz, majorările au fost cu 21% pe parcursul lui 2023.

Garsonierele din Iași pot fi închiriate cu un preț mediu de 299 euro/lună, după o scumpire cu aproape 13% de la începutul lui 2023 și până în prezent. După un avans cu 10% pe parcursul anului, apartamentele cu 2 camere pot fi închiriate, în prezent, cu o sumă medie de 400 euro/lună. Chiria solicitată pentru apartamentele cu 3 camere a crescut și ea, de această dată cu 15%, și a ajuns la 482 euro/lună.

Cele mai mici scumpiri ale chiriilor, dar și cele mai scăzute prețuri din rândul celor șase centre regionale majore puse sub lună de Imobiliare.ro, s-au înregistrat în cazul orașului Timișoara. Avansul la nivelul prețurilor a fost cu mai puțin de 7% pentru garsoniere. În prezent, o astfel de locuință poate fi închiriată, în medie, cu 230 euro/lună.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA