Nelly Naseva, GTC: „Durabilitatea clădirilor de birouri este din ce în ce mai importantă”

Ovidiu Posirca

, Real Market

Nelly Naseva, Chief Legal Counsel și membru al consiliului de administrație în cadrul GTC Bulgaria și GTC România a vorbit cu Real Estate Magazine despre evoluția portofoliul de birouri din București care a ajuns la peste 60.000 de metri pătrați, dar și despre agenda ESG a grupului și modul în care sistemul de lucru hibrid a modificat cererea pentru birouri.

Naseva a prezentat și viziunea GTC în privința promovarea diversității de gen în cadrul grupului și beneficiile acestei decizii pentru viitorul dezvoltării în regiune.

 

Ce obiective are GTC la nivelul operațiunilor din România în 2023?
La GTC România, ne angajăm să oferim servicii imobiliare excepționale, care să răspundă nevoilor clienților. Misiunea noastră este să creăm spații durabile, de calitate, care să favorizeze dezvoltarea și succesul pentru companii și comunități deopotrivă. În 2022, am făcut pași semnificativi în îndeplinirea acestei misiuni și suntem încântați să construim pe acest succes în 2023. În 2022, am finalizat renovarea Complexului City Gate, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro. Această investiție ne-a permis să atragem peste 10 noi chiriași și să extindem numeroase contracte pentru toate clădirile noastre din București – City Gate, Premium Point și Premium Plaza. Suntem mândri că am menținut un nivel ridicat de ocupare și de satisfacție a chiriașilor pe tot parcursul anului, în ciuda condițiilor dificile ale pieței.

City Gate 1 copy 1024x576 - Nelly Naseva, GTC: „Durabilitatea clădirilor de birouri este din ce în ce mai importantă”

Ce pondere au operațiunile din România ale GTC în raport cu grupul în ceea ce privește suprafața totală închiriabilă?
Prefer să nu fac clasamente, pentru că fiecare oraș în care investim are caracteristici unice, care sunt și motivul pentru care am ales să ne dezvoltăm în zona respectivă. Dar, judecând strict pe suprafața închiriabilă de birouri, Bucureștiul se află pe locul 3 în portofoliul GTC, cu 62.734 de metri pătrați de spații de birouri, după Ungaria și Polonia.

Pe parcursul celor aproape 30 de activitate, GTC a construit 79 de centre de birouri și retail moderne, de ultimă generație, în Europa Centrală și de Est, cu o suprafață totală de 1,4 milioane de metri pătrați. GTC menține în prezent în mod activ un portofoliu de 43 de clădiri comerciale în Polonia, Ungaria, București, Belgrad, Zagreb și Sofia, care oferă aproximativ 740.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale închiriabile. În plus, GTC are în jur de 440.000 de metri pătrați de spații comerciale și de birouri planificate pentru marile orașe din Europa Centrală și de Est, iar 61.000 de metri pătrați se află acum în construcție.

Cum arată portofoliul companiei din România în ceea ce privește mixul chiriașilor/ocuparea clădirilor?
GTC a adăugat 7 noi chiriași în complexul City Gate de la începutul anului 2023. În ceea ce privește celelalte două clădiri de birouri deținute în București – Premium Plaza și Premium Point – una este închiriată în totalitate, iar cealaltă se află în negocieri avansate cu un chiriaș important, în urma cărora clădirea va fi complet închiriată.

Premium Plaza copy 683x1024 - Nelly Naseva, GTC: „Durabilitatea clădirilor de birouri este din ce în ce mai importantă”

Una dintre cele mai semnificative tranzacții din ultimul an a fost relocarea activităților Alpha Bank România în City Gate North Tower. Alpha Bank România este membră a grupului elen Alpha Bank și una dintre primele zece bănci de pe piața locală. De asemenea, Regus, cel mai mare furnizor de soluții hibride de lucru din lume și membru al grupului IWG, ocupă 1.200 de metri pătrați în City Gate South Tower. În același timp, suntem mândri să menționăm adăugarea la lista noastră de clienți a companiilor Accion Labs, Dacas ResMin, Industrial Land, Conef Gaz, Benephyts, Scan Global Logistics și The Majestic Beauty, care ocupă între 300 și 600 de metri pătrați fiecare, în City Gate.

Din ce industrii provin noile companii pe care le-ați atras în cadrul birourilor GTC din București?
Avem o gamă largă de chiriași din multe industrii, inclusiv producție, asistență medicală, comerț cu amănuntul, logistică și resurse naturale. Această gamă de chiriași ne permite să reducem riscul și să oferim un flux consistent de venituri din chirie, ambele fiind esențiale pentru fluxul de numerar pozitiv al proprietăților imobiliare comerciale. Devotamentul nostru de a oferi servicii într-un spectru larg de industrii ne permite să oferim chiriașilor noștri instrumentele și infrastructura de care au nevoie pentru a conduce afaceri de succes din clădirile noastre. Echipa de leasing a GTC are o experiență bogată în sectorul imobiliar comercial și este foarte atentă la cerințele chiriașilor noștri, cărora le oferim cele mai bune servicii posibile.

Ați observat schimbări în structura cererii de spații de birouri, având în vedere adoptarea de către companii a unor aranjamente de lucru flexibile?
Întrucât munca hibridă nu mai este o excepție, ci mai degrabă norma, companiile trec de la procedurile de răspuns la pandemie la reconstruirea proactivă a mediului de lucru. Viitorul muncii ne oferă tuturor oportunitatea de a deveni creativi. Fiecare situație cu care se confruntă angajații la locul de muncă poate fi rezolvată, iar noi oferim soluții pentru o varietate de cerințe. De exemplu, Regus, unul dintre chiriașii noștri din complexul City Gate, oferă spații flexibile de birou, spații  de coworking, birouri virtuale și săli de conferințe, iar toate acestea sunt disponibile în clădirile noastre.

În plus, trecerea la modelul de muncă hibrid nu este întotdeauna sinonim cu reducerea spațiului pe care îl ocupă o companie într-o clădire de birouri. Multe companii chiar își extind spațiile de birouri pentru a îmbunătăți calitatea timpului pe care angajații îl petrec acolo. Prin crearea unor medii de lucru mai interesante și mai atractive, organizațiile pot crește productivitatea, starea de bine a angajaților și capacitatea lor de a atrage și reține talentele de top.

Care sunt principiile directoare ESG urmate de GTC la nivel de grup?
Obiectivul nostru este să ne gestionăm activitățile în fiecare țară folosind cele mai bune standarde ESG, bazate pe trei piloni: probleme de mediu, sociale și de guvernanță, întrucât strategia de afaceri a GTC se bazează pe principiile dezvoltării durabile. Am început să construim proprietăți în 2015, acordând atenție deosebită conservării resurselor și a mediului, valabile pentru toată perioada de funcționare a clădirilor.

Premium Point copy 1024x683 - Nelly Naseva, GTC: „Durabilitatea clădirilor de birouri este din ce în ce mai importantă”

Acesta a fost primul pas în dezvoltarea politicii noastre ESG. Aproape 90% dintre clădirile din portofoliul Grupului GTC sunt certificate LEED/BREEAM sau sunt în curs de recertificare. Utilizăm tehnologii de economisire a apei, a energiei și energie regenerabilă în toate clădirile noastre, inclusiv în cele din Polonia, Ungaria, România, Croația și clădirile Advance Business Center I și II din Bulgaria.

Dezvoltarea durabilă este fundamentul strategiei noastre corporative. Mediul și oamenii, în special chiriașii, angajații și comunitățile locale – toate aceste categorii sunt foarte importante pentru noi. Scopul nostru este să construim clădiri sigure și sustenabile, care aducă valoare zonelor respective și astfel să dezvoltăm comunități durabile.

Cât de importantă este sustenabilitatea clădirilor de birouri la nivel operațional și în procesul de atragere a chiriașilor?
Durabilitatea clădirilor de birouri este din ce în ce mai importantă atât la nivel operațional, cât și în procesul de atragere a chiriașilor. În ultimii ani, s-a pus accent tot mai mare pe responsabilitatea ecologică și practicile durabile în diverse industrii, inclusiv în domeniul imobiliar comercial.

Astfel, în 2022 am finalizat renovarea Complexului City Gate, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro. Banii au fost folosiți pentru renovarea integrală a unităților, implementarea unui nou concept arhitectural modern, creând o legătură unitară între design, funcționalitate și eficiență care echilibrează munca de birou cu o locație spectaculoasă. Cele două clădiri ale complexului, care au certificări LEED GOLD, au beneficiat de îmbunătățiri exterioare și interioare, cum ar fi amenajările principalelor recepții și diverse dotări pentru sistemele de operare, automatizare și eficiență.

Măsurile de durabilitate pot contribui la crearea unui mediu de lucru mai sănătos și mai productiv pentru chiriași. Caracteristici precum iluminatul natural, îmbunătățirea calității aerului prin sisteme de ventilație adecvate și utilizarea materialelor ecologice aduc un aport excelent pentru confortul chiriașilor. Studiile au arătat că spațiile de birouri durabile pot îmbunătăți starea de bine și productivitatea angajaților, iar în mod firesc aceste caracteristici ale clădirilor noastre sunt foarte atractive pentru chiriași.

Care este viziunea GTC cu privire la promovarea femeilor în funcții de conducere? Cât de importantă este perspectiva unei femei manager în procesul decizional strategic la nivel de grup?
Angajații GTC sunt fundația pe care creăm valoare pentru chiriașii, investitorii și mediul nostru social. Ne-am asumat un angajament pentru diversitate, respectiv egalitatea de șanse indiferent de sex, vârstă, rasă sau mediu cultural.

Suntem foarte mândri că 64% din angajații GTC și 41% din personalul de conducere sunt femei! Știm că diversitatea unei echipe de conducere poate avea un aport mai complex în procesul de luare a deciziilor, conducând în cele din urmă la rezultate mai bune în afaceri. Femeile aduc la masa discuțiilor puncte de vedere și perspective unice, esențiale în luarea deciziilor strategice. Această diversitate de perspective contribuie în mod hotărâtor la inovare și la identificarea de noi oportunități.

Avem convingerea că promovarea diversității de gen și a femeilor în funcții de conducere nu înseamnă doar îndeplinirea cotelor sau atingerea unui obiectiv specific de reprezentare. Este susținută de politici incluzive, programe de mentorat și o cultură corporativă care apreciază și promovează contribuțiile tuturor angajaților, indiferent de gen.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA