Sectorul comercial a fost nevoit să se repoziționeze ca urmare a pandemiei de COVID-19. Modificările comportamentelor de consum ale clienților, precum și preocupările privind impactul asupra mediului au generat schimbări structurale importante în segmentul comercial din întreaga lume și, în consecință, și în cel din România. În prezent, în toată țara, peste jumătate de milion de metri pătrați de proiecte imobiliare comerciale se află în dezvoltare, cu date de finalizare până în 2024.
Good to know
Între finalul lui 2021 și 2024, în cinci orașe regionale vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale de peste 370.000 de metri pătrați
În București sunt în dezvoltare, în prezent, proiecte imobiliare de peste 3,5 miliarde de euro, aflate în diverse stadii, cu termene de livrare până în 2023, potrivit unei analize realizate anul acesta de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB. Valoarea cuprinde investițiile în mari proiecte de regenerare urbană, care readuc în circuitul public foste platforme industriale abandonate în zone centrale ale orașului, în noi clădiri de birouri, adaptate din punct de vedere al tehnologiilor smart, în ansambluri rezidențiale moderne, în noi scheme de retail și hub-uri logistice din proximitatea Bucureștiului, precum și în proiecte de infrastructură.
Totodată, investiții totale de peste 2 miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare la nivelul celor mai mari cinci orașe din țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța). Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele cinci orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 de metri pătrați (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), șapte mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului BREC – REGIONAL CITIES.
Good to know
Investiții imobiliare de 2 miliarde de euro, în derulare și planificate în orașele regionale
Timișul atrage cele mai mari investiții imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele paneuropene. Grupul Iulius are aici în lucru unul dintre cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 de metri pătrați, iar AFI Europe și-a adăugat anul trecut în portofoliu proiectul AFI Park Timișoara.
Orașul Iași cumulează investiții în proiecte de birouri și retail de peste 65.000 de metri pătrați, ce vor fi finalizate până în 2024, între care se numără și parcurile de retail Family Market din Miroslava și Bucium, o investiție totală de 17 milioane de euro.
Unul dintre investitorii majori din Cluj, Immofinanz, care deține aici centrul comercial Vivo!, cu o suprafață de peste 60.000 de metri pătrați, a investit recent 22 de milioane de euro în modernizarea acestui centru. Investitorul austriac va finaliza curând modernizarea unei noi suprafețe de 10.000 de metri pătrați în cadrul centrului Vivo! Baia Mare.
Începând cu 3 decembrie, ploieștenii au o nouă destinație de shopping – Prahova Value Centre, pe o suprafață totală construită de 25.200 de metri pătrați, cu peste 800 de locuri de parcare. Totodată, centrul comercial include un nou hypermarket Carrefour, o galerie comercială și spații de tip strip mall și va deservi astfel atât zona de sud a orașului Ploiești, cât și localitățile limitrofe, generând peste 600 de noi locuri de muncă. Proiectul dezvoltat de Prime Kapital cuprinde mai multe faze de construcție, la finalul cărora va rezulta un proiect mixed-use, cu o suprafață totală de zece hectare. Noul hub urban oferă, în completarea celor două componente principale, retail și rezidențial, servicii și funcții secundare, pentru a crea o comunitate urbană modernă și dinamică, un viitor punct de reper al orașului.
PPF Real Estate, dezvoltator și investitor cu active imobiliare de peste 2,5 miliarde de euro la nivel global, a investit aproape un milion de euro pentru modernizarea parterului clădirii Metropolis Center și a piațetei din fața acesteia, lucrările de construcție finalizându-se în luna noiembrie. Considerată o clădire de referință în București, prin arhitectura unică și poziționarea centrală, Metropolis Center dispune de o suprafață de 19.000 de metri pătrați de spații de birouri și retail.
La începutul lunii decembrie, One United Properties a anunțat încheierea unui acord de cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni al Bucur Obor S.A., companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul de tranzacționare BUCU.
„Decizia de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al Bucur Obor este în concordanță cu strategia One United Properties de a crește ponderea profiturilor din activitatea de închiriere într-o manieră durabilă. Bucur Obor are un istoric îndelungat în ceea ce privește profitabilitatea dintr-o astfel de activitate și credem că acordul pe care l-am încheiat astăzi reprezintă un alt pas făcut în direcția creării de valoare suplimentară pentru compania noastră și pentru stakeholderii One United Properties”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.
Bucur Obor găzduiește, în prezent, magazine de toate dimensiunile, de la afaceri de familie și până la branduri internaționale consacrate. Compania a fost listată la Bursa de Valori București în iulie 1997, iar în momentul de față este cotată pe piața AeRO având o capitalizare bursieră de 289 de milioane de lei. În 2020, Bucur Obor S.A. a înregistrat o cifră de afaceri de 31,6 milioane de lei, din care veniturile din chirie s-au ridicat la 26,9 milioane de lei, și un profit net de 10,2 milioane de lei.
Tranzacţiile imobiliare, influenţate de standardele de eficienţă energetică în următorii zece ani
Eficienţa energetică a devenit un criteriu important în tranzacţiile imobiliare, iar investitorii sunt de părere că, în următorii zece ani, toate tranzacţiile imobiliare ar putea fi influenţate de standardele de eficienţă energetică, în contextul în care ţintele climatice ambiţioase ale statelor vor aduce reglementări mai stricte în domeniu, care se vor adăuga la presiunile în creştere din partea investitorilor şi chiriaşilor, reiese din raportul „Emerging Trends in Real Estate 2021”, realizat de Institutul Urban Land şi PwC în rândul a 844 de respondenţi din 20 de ţări din Europa.
„În Europa, sunt ţări care au introdus reglementări pentru eficienţă energetică. Spre exemplu, în Marea Britanie, dacă o clădire comercială nu are standardele minime de eficienţă energetică, aceasta nu poate fi închiriată. Olanda va introduce o reglementare similară pentru clădirile de birouri. Totodată, Germania a introdus o taxă pe carbon pentru clădirile care au emisii mai mari decât limitele impuse. Taxa este în prezent destul de mică şi, dacă nu va avea efectul scontat, este de aşteptat să crească. Şi în Asia, China şi Singapore sunt aşteptate reglementări mai stricte în domeniul imobiliar, care ar urma să ajute statele în atingerea ţintelor de mediu”, se precizează în raport.
Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.41.