Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Ovidiu Posirca

, Real Cover

Activitatea de dezvoltare a RPC Group continuă în ritm accelerat, în luna ianuarie urmând să înceapă lucrările la 109 apartamente noi în Timișoara. Grupul se află în faza de autorizare cu încă 300 de vile în orașul de pe Bega și va livra alte 90 de apartamente în sudul orașului. Adrian Cionca, deținătorul RPC Group, a vorbit în interviul acordat Real Estate Magazine despre investițiile imobiliare regionale în economia pandemică, ambiția de a intra în Top 3 dezvoltatori la nivel național și implicarea în proiecte din zona socială.

Cum ați decis să mergeți pe calea antreprenoriatului și care au fost momentele decisive în crearea unui grup imobiliar?
Pot să spun că m-am născut cu o anumită înclinație către antreprenoriat și în sensul că, de mic copil, părinții au putut să observe în mine predispoziție spre acest domeniu. Eram însuflețit de dorința de a face diferite chestiuni, eram descurcăreț și aveam alte abilități necesare pentru reușite. Când m-am orientat către sectorul imobiliar, m-am gândit de la început că trebuie să fiu în Top 3 dezvoltatori la nivel județean și, ulterior, la nivel regional. Ținta RPC Group este de a intra pe viitor în Top 3 dezvoltatori la nivel național.

DSC 2625 copy 683x1024 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Cum ați descrie piața imobiliară locală în momentul în care ați pus bazele RPC Group și care au fost primele proiecte pe care le-ați inițiat?
Primul proiect pe care l-am inițiat a fost cartierul compact Bălcescu Residence, cu 24 de case, la nivelul anului 2013, în contextul cerințelor pieței de atunci, cu alte provocări, cărora am încercat să le facem față.

În prezent, piața este într-o fază de expansiune, în sensul în care apar „jucători” internaționali în Timișoara. Mai mult, chiar societăți imobiliare din București, Cluj-Napoca și Arad au început să migreze spre Timișoara. Piața este una efervescentă în regiunea Banatului.

1 copy 1024x576 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Cum arată portofoliul RPC Group în acest moment și ce planuri de investiții aveți în continuare?
Portofoliul RPC Group cred că arată foarte bine în acest moment, în sensul în care în ianuarie ne pregătim să pornim un nou proiect de bloc-turn P+9 cu 109 apartamente. Totodată, suntem în faza de autorizare pentru cele 300 de case din proiectul RPC Village. În plus, ne pregătim să finalizăm prima etapă a proiectului din nordul Timișoarei, de duplexuri pentru categoria beneficiarilor din segmentul de mijloc. Estimez că vom preda în prima jumătate a anului viitor cele 90 de apartamente din sudul Timișoarei, respectiv Moșnița Nouă. Avem un ritm important de dezvoltare, ținem pasul cu evoluția pieței.

2 copy 1024x576 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Care sunt valorile pe care le urmați ca fondator și director general al RPC Group? Ce așteptări aveți de la toți angajații grupului?
Principala valoare pe care o urmăresc este să fim oameni, să ne respectăm clienții, subcontractorii, colaboratorii și noi între noi. Cred că prin muncă, perseverență și seriozitate poți să clădești lucruri extraordinare pentru viitor. Așteptările mele sunt înalte, în acord cu un principiu din Biblie: „Cui i se dă mult, i se cere mult”. Majoritatea angajaților au așteptări – mai ales în zilele noastre, în România, oamenii își doresc foarte multe lucruri. Nu am o problemă cu acest aspect, iubesc oamenii care își doresc lucruri mărețe, dar am și așteptări pe măsura pretențiilor lor.

DSC 2601 copy 683x1024 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Ce perspective are piața rezidențială în orașele regionale și ce potențial există în locațiile emergente în comparație cu Bucureștiul?
Situația este ușor diferită de la oraș la oraș, de la subcultură la subcultură. Spre exemplu, dacă locuiești în sudul Bucureștiului și ai treabă în centru sau nord, poți petrece chiar mai bine de o oră pe drum. Însă mentalitățile se schimbă gradual. În cele din urmă, depinde de dezvoltatorii imobiliari modul în care mentalitatea beneficiarului se modifică. Sunt de părere că este cel mai important mixul de facilități de care beneficiază, acestea fiind esențiale. Prin urmare, chiar dacă un complex rezidențial se află la marginea Timișoarei, cum este în cazul nostru, se poate facilita existența unei grădinițe sau școli, accesul la un supermarket sau o sală de fitness. Dacă există aceste beneficii, privești diferit o distanță de 15 kilometri față de Timișoara.

DSC 2503 copy 683x1024 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

 

Care sunt categoriile de clienți care cumpără locuințe în proiectele dezvoltate de RPC Group?
Ne adresăm tuturor categoriilor sociale. Astfel, avem clienți: personal din unități industriale, dar și medici, avocați, pensionari ori tineri căsătoriți, iar lista poate continua. Prin proiectele noastre reușim să răspundem unei palete vaste de cerințe.

A influențat perioada pandemică dezvoltarea operațiunilor grupului și s-au modificat așteptările cumpărătorilor de locuințe?
Foarte mulți spun că în prezent toată lumea caută case. Eu nu sunt de această părere pentru că, dacă un client are buget de 70.000 de euro, își va cumpăra un apartament cu două camere. Prin urmare, chiar dacă în pandemie a fost greu pentru cineva să stea într-un apartament cu suprafață redusă și fără multe dotări, va fi complicat să modifice această situație. Într-adevăr, oamenii sunt mai atenți când contractează un credit și analizează mai mult decizia pe care o iau. Totuși, nu cred că (pandemia – n.red.) a afectat foarte mult așteptarea, căutarea și dorința beneficiarilor finali.

Cum ați gestionat la nivel operațional creșterea semnificativă a prețurilor la materiale de construcții?
Majorarea prețurilor pe acest segment am gestionat-o în felul următor: la nivelul RPC Group am decis să creștem prețul de vânzare al proiectelor. Practic, prin scumpirea pe care am efectuat-o, am reușit undeva la jumătate din majorare să o decontez din profit și restul să o acopăr din mărirea de preț.

DSC 2459 copy 683x1024 - Adrian Cionca, deținător RPC Group: „Vrem să intrăm în Top 3 dezvoltatori la nivel național”

Ce așteptări aveți de la România din punctul de vedere al evoluției economiei în 2022?
Sper la stabilitate și predictibilitate pentru că fluctuațiile guvernamentale și criza politică au afectat în primul rând piața, din moment ce există neclaritate în privința perspectivei indicatorilor economici, cum ar fi cursul valutar.

Cum vedeți rolul unui antreprenor la nivel social? Ce proiecte ați lansat în afara sferei profesionale de real estate?
Orice antreprenor sau om care reușește să aibă un pic mai mult decât strictul necesar ar trebui să se aplece înspre domeniul social. Iubesc zona caritabilă și socială, îmi place să ajut oamenii, urmăresc să investesc în proiecte tangibile. Însă ceea ce cred, la nivelul anului 2021, este faptul că este important să facem bine oamenilor nu doar ocazional, cum ar fi de Crăciun sau de Paște, ci ar fi bine să devină un mod de viață. Îmi place să investesc în zona recuperării dependenților de droguri, în diferite acțiuni caritabile. Cred că predictibilitatea și constanța cu care se realizeaza acestea sunt esențiale!

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.41.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA