La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

Haosul creat de Revoluția din 1989, neglijența și nepăsarea regimului comunist, dar și ale autorităților postdecembriste vizavi de proprietățile istorice, cât și valul de retrocedări către vechi familii care nu au mai reușit să întrețină sau să readucă palatelor de o imensă valoare istorică strălucirea de altădată au lăsat numeroase proprietăți grandioase ale României într-o stare dezolantă. Multe dintre acestea se află acum la vânzare, la prețuri pe măsură, cu intenția de a fi reconvertite spre funcțiuni de actualitate, cum ar fi spații hoteliere sau de evenimente.

În lipsa intervenției statului român, multe dintre aceste bijuterii arhitecturale rămân adeseori în așteptarea investitorilor ce par să nu mai apară.

Garajul Ciclop

Un simbol al modernismului din Capitală, garajul Ciclop a fost inițial conceput cu patru etaje și edificat în anul 1923, urmând ca ulterior, în anul 1940, să i se adauge alte două etaje. Imobilul este încadrat în clasa monumentelor istorice.

Bucharest Day 5   Magheru 9457983237 copy 1024x768 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

Dintre cele mai cunoscute clădiri ale Capitalei aflate la vânzare, anul trecut a fost înstrăinat fostul sediu al Băncii Comerciale Române din Piața Universității. La doar câteva sute de metri distanță, găsim acum spre vânzare o altă clădire de patrimoniu de o dimensiune impresionantă, Garajul Ciclop, un simbol al modernismului bucureștean, situat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la numărul 21. Conform site-ului Sotheby’s Realty, ce se ocupă de vânzarea imobilului, „Garajul Ciclop a fost prima parcare supraetajată din România și primul imobil european ridicat cu sistem antiseismic pe role. Interiorul dezvăluie o concepţie structurală remarcabil de modernă pentru momentul construirii, fiind organizat în jurul unui atrium ce se desfășoară pe înălţimea a patru etaje, cu două rampe laterale pentru accesul mașinilor”. Cu o suprafață construită de 16.168 de metri pătrați și amplasat pe un teren de peste 2.000 de metri pătrați, imobilul este listat la un preț de peste zece milioane de euro, fiind cea mai scumpă proprietate din clasa sa aflată la vânzare.

Palatul Horowitz

O altă proprietate impozantă a Capitalei, construită în celebra Parcelare Filipescu, Palatul Horowitz, denumit și Micul Palat, din zona Dorobanți, se află la vânzare la un preț de listă de aproximativ șase milioane de euro. Construit de către un important om de afaceri al timpurilor, între anii 1946-1948, pentru cele două fiice ale sale, imobilul este compus din două corpuri de clădire ce se oglindesc și comunică între ele. Complet restaurat și consolidat în anul 2008, imobilul este unul dintre cazurile fericite ale vechilor palate ale Capitalei.

edit img 7563 copy 1024x682 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României? edit img 7543 copy 1024x682 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României? mg 7068 copy 1024x683 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

Casa „Mița Biciclista”

Unul dintre cele mai cunoscute imobile de pe Calea Victoriei, casa Mariei Mihăescu – sau Casa „Mița Biciclista” – se află, de asemenea, la vânzare, la un preț de aproape șase milioane de euro. Numele provine de la faimoasa curtezană ce i-a intrat în grații lui Ferdinand I al României, pe vremea când nu era încă rege, și care a primit imobilul de la acesta.

Ansamblul de case este proiectat de arhitectul Nicolae Mihăescu și construit în anul 1900. Edificat în stil baroc, cu influențe Art Nouveau, acesta este unul reprezentativ, cu o bogată încărcătură istorică. Practic, imobilul este compus din trei corpuri de clădire, pe un teren de 559 de metri pătrați, având 28 de camere și 15 băi și o suprafață construită de 1.930 de metri pătrați. A fost restaurat și consolidat începând cu anul 2017, iar lucrările s-au desfășurat pe parcursul a trei ani.

Mita the Cyclist House from Bucharest Romania copy 901x1024 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

Dintre palatele disponibile spre vânzare în Capitală mai amintim și Palatul Maurice Blank, listat la un preț de pornire de 5,3 milioane de euro, dar și fosta locuință a lui Octavian Goga, din zona Grădina Icoanei, având un preț de pornire de 4,1 milioane de euro.

Hotelul Continental din Cluj

De istoria hotelului New York se leagă o poveste nefastă, restaurantul acestuia fiind locul unde a fost otrăvit mortal Octavian Goga, premier al României, ce se afla în drum spre Ciucea.

În cel mai important oraș din Ardeal găsim o altă proprietate impresionantă aflată la vânzare, un palat amplasat chiar în centrul municipiului Cluj-Napoca. Fostul hotel New York, actualmente Continental, este situat pe strada Napoca, la numărul 11, și a fost inaugurat în anul 1885, într-o perioadă de maximă dezvoltare a Imperiului Austro-Ungar, conform site-ului vânzătorului, Sotheby’s Realty. În timpul regimului comunist, imobilul a fost transformat în cămin studențesc. În cifre, palatul are o suprafață construită de 8.500 de metri pătrați, 105 camere, 80 de băi și este amplasat pe un teren de aproximativ 1.500 de metri pătrați. Prețul imobilului este disponibil doar la cerere.

În zona Transilvaniei și Crișanei regăsim spre vânzare și alte proprietăți impozante, cum ar fi vila familiei nobiliare Potoczky din centrul orașului Târgu Mureș, listată la 1,9 milioane de euro, Casa Neuman din Arad, cu un preț de pornire de 2,7 milioane de euro, și Palatul Andrenyi din Arad, listat la 2,5 milioane de euro.

continental nou 1024x682 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

 

Hotelul Minerva din Craiova

Pentru zona Olteniei, unul dintre cele mai impunătoare imobile oferite spre vânzare se află în centrul municipiului Craiova – este vorba despre hotelul Minerva, situat pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1. Proiectat în stil maur, în anul 1902, acesta are o suprafață construită de 6.421 de metri pătrați. Inițial construită cu funcționalitatea de cazinou, clădirea este în acest moment consolidată și doar parțial renovată, așteptând un investitor care să finalizeze lucrările. Palatul istoric este listat la prețul de 1,9 milioane de euro.

Hotel Minerva Craiova construit 1900 1903 copy 1024x681 - La ce preț se vând cele mai impresionante palate ale României?

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply