Număr surprinzător de tranzacții imobiliare, la finalul lui 2020

Catalin Socol

, Real Market

Începutul lui 2020 a pus sub semnul întrebării, pentru mulți analiști, evoluția pieței imobiliare pentru acest an. Dacă eram îngrijorați de o posibilă prăbușire a prețurilor și vânzărilor pentru anul curent, surpriza totală sunt datele colectate de INS și ANCPI, care atestă un număr record de vânzări pentru finalul de an, cât și un număr în creștere al locuințelor noi livrate anul acesta. Mai mult, în Capitală sunt în pregătire numeroase proiecte rezidențiale, de dimensiuni medii și mari, care urmează să își înceapă construcția în anul ce vine.

Conform datelor publicate de INS (Institutul Național de Statistică), volumul de locuințe noi livrate în primul semestru al anului 2020 a înregistrat o creștere de peste 9%, până la cifra de 29.765 de unități livrate. „Pe piața nouă, marea majoritate a dezvoltatorilor nu au fost afectați de COVID-19 și au accelerat construcțiile în desfășurare și vânzarea unităților locative”, a declarat Dorel Niță, head of data & research al site-ului de profil imobiliare.ro. De asemenea, s-a păstrat interesul dezvoltatorilor pentru achiziția de terenuri, iar luna august a adus două tranzacții istorice, cea dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe (aproximativ 300 de milioane de euro), respectiv vânzarea Floreasca Business Park (aproximativ 100 de milioane de euro).

tranzactii 2 - Număr surprinzător de tranzacții imobiliare, la finalul lui 2020

Deși perioada martie-iunie a înregistrat o scădere vertiginoasă a numărului de tranzacții imobiliare, din imposibilitatea practică de încheiere a contractelor, pentru anul acesta este estimată o creștere de peste 5% în numărul tranzacțiilor înregistrate, față de anul precedent. Odată cu o mărire a apetitului pentru case, s-a înregistrat și o cerere mai mare pentru apartamente mai spațioase. Un factor de luat în calcul este că foarte multe proiecte rezidențiale au finalizat construcția în 2020 (fapt semnalat de numărul crescut de livrări față de anul anterior), iar apartamentele au fost, în mare parte, precontractate din anii precedenți. Cu siguranță, livrările masive ce au început odată cu luna septembrie au influențat numărul uriaș de tranzacții de la final de an.

tranzactii 3 - Număr surprinzător de tranzacții imobiliare, la finalul lui 2020

Aflându-ne aproape de centralizarea datelor pentru anul 2020, se poate observa, pe de o parte, creșterea generală a numărului de tranzacții imobiliare, dar și cum perioada de carantină a afectat și redistribuit atât numărul de contracte de vânzare încheiate, cât și pe cel al contractelor de ipotecă, concentrate în toamna lui 2020, cu o revenire spectaculoasă. Ianuarie a adus un început de an cu o creștere de peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare încheiate, deci un avans de 14,6% comparativ cu ianuarie 2019. A doua lună a anului a adus un avans de 21,5%, în timp ce în martie – deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență – s-au încheiat cu 8,6% mai multe tranzacții imobiliare față de perioada similară din 2019. Prăbușirea s-a produs în luna aprilie, cu o cădere abruptă de 33,8%, până la circa 27.000 de tranzacții încheiate, iar trendul descendent s-a propagat, cum era și firesc, spre luna mai, când s-a înregistrat o scădere cu 27,8% față de luna similară din 2019. O parte a decalajului față de anul precedent a fost recuperată în luna iunie, când numărul vânzărilor încheiate a crescut cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Deși cu o descreștere ușoară față de 2019, de sub 2%, iulie a fost, de asemenea, o lună bună pentru anul 2020. În august și septembrie, tranzacțiile au revenit pe creștere, avansând cu 1,5%, respectiv 2,4%, comparativ cu lunile corespondente ale lui 2019.

tranzactii 4 - Număr surprinzător de tranzacții imobiliare, la finalul lui 2020

Un alt semnal pozitiv pentru piața imobiliară a fost dat de revenirea numărului de autorizații de construire eliberate de către instituții, după scăderea cu peste 30%, față de perioada similară a anului precedent, ce s-a semnalat în lunile aprilie-iunie. În luna august 2020, numărul autorizațiilor de construire eliberate a crescut cu 15%. În aceeași lună s-a înregistrat o creștere a numărului de locuințe tranzacționate, cu peste 600 de unități, comparativ cu anul 2019. Asta deși numărul de credite ipotecare acordate a fost mai mic cu peste 10% față de anul anterior. Luna septembrie a adus tot o creștere, ușoară, a numărului de tranzacții, față de septembrie 2019, însă a venit cu o creștere impresionantă a numărului de credite ipotecare acordate populației, cu peste 25% comparativ cu anul precedent.

Un semnal pozitiv pentru piața imobiliară a fost dat de revenirea numărului de autorizații de construire

În contextul în care nu vor fi luate măsuri de revenire la starea de urgență și la restricțiile asociate, ne așteptăm la o menținere a valorilor ridicate în ce privește tranzacțiile imobiliare în lunile următoare și poate chiar la o creștere a acestora. Având în vedere menținerea unui cadru legislativ favorabil pentru anul următor, prin creșterea pragului pentru cota redusă de TVA, continuarea programului Noua Casă, cât și începutul programului de vaccinare, ce aduce speranța încheierii crizei sanitare, suntem încrezători că piața imobiliară își va continua ritmul de creștere și dezvoltare.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.35, Winter Edition 2021.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply