Păduroiu (One United): În următorii 3 ani va exista o cerere redusă de birouri față de 2019, care a fost un an record

Piața birourilor din București nu va suferi șocuri la nivel de cerere, iar nivelul chiriilor se va menține la un nivel relativ stabil, sugerează Mihai Păduroiu, CEO Office Division al One United Properties.

În segmentul de birouri, One United Properties a închiriat aproape 50.000 de metri pătrați în 2020, iar Păduroiu susține că este nevoie în continuare de birouri de calitate, cu certificări.

Executivul estimează că rata de neocupare a birourilor va crește cu aproximativ 2% din cauza perioadei de pandemie.

„În următorii 3 ani va exista o cerere redusă față de 2019, care a fost un an record”, a spus CEO-ul în cadrul unei conferințe Bucharest Real Estate Club, referindu-se la piața birourilor din București.

„Nu vom vedea schimbări dramatice”, a adăugat Păduroiu, privind nivelul chiriilor și rata de neocupare a birourilor.

În condițiile în care unele companii vor reduce suprafața de birouri închiriate, alte companii vor avea nevoie de birouri suplimentare pentru a susține creșterea afacerii. Dinamica aceasta va conduce la o echilibrare a cererii, potrivit lui Păduroiu.

La finalul anului 2020, rata de neocupare a birourilor din București a ajuns la 12,5%, arată datele furnizate de către Cristi Moga, head of research la agenția de consultanță imobiliară C&W Echinox. La finalul anului trecut, pe piața din București erau 350.000 mp de birouri neocupați.

Segmentul de birouri a crescut masiv în intervalul 2015-2019, când rata de neocupare s-a menținut în intervalul 8-10%.

Moga a comparat situația generată de pandemie în sectorul imobiliar cu criza financiară din 2008-2009. Dacă după criza precedentă, rata de neocupare a birourilor atingea aproape 20% la un stoc de puțin peste 1 milion mp.

Cererea de birouri va reveni în București în condițiile în care un procent tot mai mare din populație se vaccinează, iar companiile vor să aibă un număr de angajați mai mare în birouri, potrivit consultanților.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply