Agenție: Corecție de până la 10% la prețurile apartamentelor

Ovidiu Posirca

, Real News

Prețurile apartamentelor ar urma să scadă în perioada următoare, se arată într-un sondaj internațional realizat în rândul brokerilor care a inclus și respondenți din România.

În România, prețul apartamentelor ar putea înregistra o scădere medie între 5 și 10%, potrivit cercetării realizate de către agenția imobiliară RE/MAX.

La nivel european, peste jumătate dintre brokeri și agenți estimează o corecție similară cu cea de pe piața din România. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, care prezic o creștere între 2-5% a prețului la case.

În segmentul de închirieri este prognozată o scădere între 10 și 15%. Totodată, 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietățile comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban.

La nivelul României, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți. La nivel european, respondenții se așteaptă la o o ușoară tendință de scădere, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul caselor.

Mai mult, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.

Printre cauzele care duc la scăderea volumului de tranzacții se numără șomajul în creștere și incertitudinea crescută la nivelul economiei.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.130 de respondenți, din 27 de regiuni europene.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply