Soluția unică de fațadă Alukönigstahl pentru Ana Tower

Alukönigstahl a oferit o soluție de fațadă unitized pentru una dintre cele mai spectaculoase clădiri de birouri finalizate anul trecut în București. Având 110 metri, Ana Tower este cea mai înaltă clădire din sectorul 1 și a patra din București. O impunătoare fațadă din elemente (aceasta este denumirea tehnica) atrage atenția trecătorilor și reprezintă punctul culminat al noilor clădiri de birouri dezvoltate în această zonă a capitalei.

Echipa Alukönigstahl s-a implicat semnificativ în proiectarea fațadei, pentru reconcilierea cerințelor arhitecturale cu cele de proiectare și ale investitorului. Acest proces a durat mai multe luni de zile,  pornind de la propunerea soluției, proiectarea profilelor speciale, testarea în laborator a construcției și apoi livrarea materialelor.Ana Tower VP1 copy - Soluția unică de fațadă Alukönigstahl pentru Ana Tower

Obiectivul ambițios a fost finalizat cu succes. Era vorba despre o suprafață mare de perete cortină – 12,000 mp, cu înălțime mare  – 25 de etaje, care trebuiau finalizate într-un termen scurt: 8 luni.  Soluția propusă de  departamentul tehnic Alukönigstahl a fost un tip de construcție care și-a dovedit în ultimii ani eficiența atât ca performanțe tehnice cât și ca viteză de realizare: fațada unitized. Această soluție este deosebit de versatilă și a putut rezolva atât probleme de design arhitectural – alternanța între zonele opace și cele transparente care au fost realizate într-un sistem unitar, cât și tehnice.

Ana Tower VP4 copy - Soluția unică de fațadă Alukönigstahl pentru Ana Tower

Soluția proiectată special a pornit de la sistemul Schüco UCC 65 – perete cortină din elemente structurale, cu sticlă lipită, fără capace exterioare.

Varianta aceasta a vizat profilele din aluminiu (montanți și traverse) calculate astfel încât să suporte încărcările din vânt și greutatea proprie, panourile de sticlă având  dimensiuni de 1400 x 4000 mm pe fațadele nord-est și nord-vest, respectiv 2400 x 4000 mm pe cea dinspre sud. În plus geometria specială a acestora contribuie la realizarea nivelului de atenuare fonică cerut în proiect.

 

Cu scopul eliminării posibilității formării punților termice a fost proiectat un proiectat un profil special din material plastic. Soluția a fost testată în laboratoarele GBD din Austria înainte de implementare.

 

Stereotomia parterului este diferită de restul fațadelor. Intrarea este clar marcată pe fațadă prin portalul de acces și prin geamurile cu înălțimea impresionantă de 6,8 m. Construcția din aluminiu folosită a fost Schüco 60.SG,  perete cortină structural cu capace pe verticală, un sistem robust, capabil să suporte vitrajele foarte mari de la acest nivel.

Soluțiile pentru anvelopanta turnului Ana Tower au fost gândite pentru realizarea unui ansamblu unitar, menite să contribuie la dezvoltarea unei clădiri moderne, sustenabile, care să îndeplinească criteriile de certificare LEED Platinum.

Ana Tower VP3 copy - Soluția unică de fațadă Alukönigstahl pentru Ana Tower

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply