Studiu: Sectorul imobiliar are peste 50 de soluții proptech în regiune

Ovidiu Posirca

, Real Market

Segmentul de tehnologie pentru sectorul imobiliar (Proptech) este destul de fragmentat în Europa Centrală și de Est, fiind disponibile peste 50 de aplicații de acest tip, potrivit unui raport realizat de către firma de consultanță imobiliară CBRE România.

Majoritatea aplicațiilor au funcționalități specifice, fiind rare produsele care unifică mai multe opțiuni pentru dezvoltatorii și operatorii de proiecte imobiliare.

”În România, 55% dintre respondenți ar vrea să utilizeze aplicații tehnologice dacă acestea vor fi disponibile, clasând țara noastră pe prima poziție în ceea ce privește disponibilitatea utilizatorilor de a adopta aplicații noi”, a declarat Elena Morariu, senior research analyst la CBRE România.

O concluzie a raportului este că proprietarii sau managerii clădirilor urmăresc scăderea costurilor operaționale prin creșterea eficienței energetice și a sustenabilității clădirilor.

Datele CBRE arată că 81% dintre clădirile de birouri aflate în București dețin sisteme de eficientizare a energiei, iar 88% dintre acestea sunt dotate cu senzori de analiză a clădirii precum senzori de lumină naturală care optimizează consumul de iluminat interior, de umiditate și de monitorizare a nivelului de CO2.

Totodată, angajații din birouri vor o experiență personalizată pe parcursul zilei, începând cu mersul spre serviciu, modul în care lucrează, se întâlnesc și colaborează la locul de muncă și, în final, plecarea către casă.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply