București și Cluj-Napoca sunt orașele care au generat cel mai mare volum de investiții din piața imobiliară în primele nou luni din 2019, predominând tranzacțiile cu spații de birouri.
În total, piața de investiții a depășit 585 de milioane de euro după primele nouă luni. La nivelul Europei Centrale și de Est, România a avut o cotă de 7% din volumul total de investiții de 8,6 miliarde de euro, conform datelor firmei de consultanță imobiliară CBRE România. București și Cluj-Napoca au atras 60%, respectiv 29% din investiții, iar restul a mers spre alte orașe regionale.
”România a avut o pondere echilibrată și constantă în ultimii ani”, a spus Daniela Boca, head of research CBRE România, referindu-se la poziția investițională a României în raport cu regiunea.
Consultanții CBRE spun că piața imobiliară locală rămâne atractivă pentru investitori datorită nivelului yield-ului (randamentului) prime pentru în sectorul comercial. De exemplu, la birouri Bucureștiul are un yield de 7%, în timp ce Praga are 4,25%.
În sectorul industrial, yield-ul prime ajunge la 7,75% pe piața locală. Randamentele ridicate indică și prețuri mai mici pentru achiziția proprietăților, dar și o lichiditate mai scăzută în piață.
În primele trei trimestre din 2019, tranzacțiile cu birouri au avut o cotă de 57% din piața de investiții. Pe locul doi s-a plasat sectorul de retail cu 27% și cel industrial cu 9%: Segmentul hotelier a avut o pondere de 9%.
Piața de investiții ar putea atinge 1 miliard de euro în 2019, potrivit estimării specialiștilor CBRE România, deoarece sunt ”multe mandate în lucru și multe tranzacții în derulare”.
Aceștia estimează că pe piața din România ar putea fi finalizate încă două tranzacții de peste 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului. Între timp, în fiecare lună sunt negociate câteva tranzacții cu clădiri de birouri cu suprafețe mai mici la nivelul de 5-6 milioane de euro.
În primele nouă luni, valoarea medie a tranzacțiilor a fost de 28 de milioane de euro, nivel relativ similar cu cel din 2018, a sugerat Boca.
Gijs Klomp, head of investment properties la CBRE România, a adăugat că pe piața imobiliară din România este nevoie de mai mulți investitori cu perspectivă pe termen lung. El a explicat că intrarea unor noi jucători pe piața precum Morgan Stanley, White Star și Indotek vor contribui la atractivitatea pieței locale în ochii unor potențiali investitori noi. Cele trei companii au făcut achiziții cu o valoare combinată de 150 de milioane de euro.
Din perspectiva profilului cumpărătorilor, 33% din investiții au fost realizate de către jucători locali. Fondurile sud-africate și investitorii americani au avut cote de 30%, respectiv 12%.
Pingback: Topul tranzacțiilor imobiliare din România în primele 9 luni - Real Estate Magazine