Surpriză: Piața rezidențială din Brașov, cea mai mare creștere de prețuri în 2018

Piața rezidențială din România a înregistrat o creștere a prețurilor cu o singură cifră în 2018 în condițiile stabilizării sectorului, fiind înregistrată și o răsturnare a clasamentului orașelor cu cel mai mare avans al prețurilor. Totodată, oferta de case și apartamente scose la vânzare în marile orașe s-a redus în 2018.

Proprietățile rezidențiale s-au apreciat cu 1,6% în ultimul trimestru din 2018 față de cel anterior. Pentru întreg anul 2018, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%, potrivit unui raport realizat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro.

Avansul pieței s-a diminuat considerabil în comparație cu 2016 și 2017, când prețurile au crescut cu 9,1%, respectiv 12,4%.

”S-ar părea, așadar, că cei interesați de achiziția unei locuințe nu au mai fost dispuși să accepte scumpiri similare celor din anii anteriori”, a declarat Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.

În 2018, piața clujeană a fost detronată din fruntea topului piețelor cu cea mai mare creștere a segmentului rezidențila. Astfel, Brașovul s-a situat, dintre marile orașe, în fruntea clasamentului scumpirilor – atât în T4 2018, cât și pe parcursul întregului an. Aici, pretențiile vânzătorilor de apartamente au consemnat un avans trimestrial de 1,6% și, respectiv, unul anual de 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util. 

Pe piața timișoreană, prețurile s-au majorat cu 1,2% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro/mp. În Constanța, creșterea la trei luni a fost de 0,6%, iar cea anuală de 6,6%, suma medie solicitată pentru un apartament ajungând la 1.140 de euro/mp. 

Tendința de temperare a scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca, unde apartamentele s-au apreciat cu 0,9% în ultimul trimestru din 2018 și, respectiv, cu 6,2% pe parcursul întregului an, până la o valoare de 1.530 de euro/mp. Bucureștiul ocupă poziția a cincea în clasamentul creșterilor de preț, cu un avans trimestrial de 1,1% și unul anual de 5,8%, până la 1.300 de euro/mp.

În Iași, prețurile cerute pentru apartamente au crescut cu 3,4% în ultimul an, iar în trimestrul 4 a fost înregistrată o reducere a prețurilor de 0,1% până la 980 euro/mp.

Prețurile cele mai accesibile pentru locuințe au fost înregistrate în orașele din sudul țării. Pe primul loc din acest punct de vedere se situează în continuare Reșița, unde prețul mediu solicitat s-a menținut la o valoare de 500 de euro pe metru pătrat util, iar pe locul al doilea se află Giurgiu, cu o medie de 520 de euro pe metru pătrat. Aceste două orașe sunt urmate de Alexandria, unde un apartament poate fi achiziționat cu 590 de euro pe metru pătrat util, de Târgoviște (630 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, de Drobeta Turnu Severin (640 de euro pe metru pătrat util).

În schimb, Craiova rămâne una dintre piețe rezidențiale scumpe din sudul țării cu un preț de 1.090 euro/mp.

Datele Analize Imobiliare arată și o scădere a ofertei totale de locuințe, în consonanță cu ceea ce s-a întâmplat cu cererea. Astfel, numărul total de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%. Scăderi au fost consemnate în cinci dintre cele șase orașe analizate, anume în Brașov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iași (-9%), București (-6,7%) și, respectiv, Timișoara (-4%). Singura excepție de la regulă o constituie Constanța, unde oferta de locuințe s-a majorat cu 9,4% în ultimele 12 luni. Se poate spune, așadar, că, în ultimul an, tendința de diminuare a cererii a fost contracarată, cel puțin în parte, de scăderea ofertei.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply